Zisk majitele Novy se propadl o šedesát procent

Tomáš Fránek
29. 7. 2009 9:07
Pokles zájmu o reklamu je velký
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čistý zisk americké společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova, se ve druhém čtvrtletí propadl o 62 procent na 24 milionů dolarů (434 milionů korun).

Výrazný pokles zaznamenala firmy i v Česku.

Uvedla to dnes firma na svých internetových stránkách. Tržby se kvůli poklesu zájmu o reklamu snížily o 39 procent na 186 milionů dolarů.

V Česku se podle informací společnosti na webových stránkách její tržby snížily na 71,6 milionu dolarů ze 112,6 milionu před rokem. Provozní zisk českých aktivit klesl téměř o polovinu na 31,9 milionu dolarů.

Na tržby společnosti ve druhém kvartále i pololetí měl podle zprávy firmy vliv především pokles výdajů na reklamu v České republice, na Ukrajině, v Rumunsku a dalších zemích regionu. "Trhy s reklamou se vrátily zhruba na úroveň z roku 2007," uvedl prezident a generální ředitel společnosti Adrian Sarbu. "Nyní čekáme na oživení," dodal.

Společnost CME, jejíž třetinový podíl v březnu koupil americký Time Warner, v prvním čtvrtletí roku utrpěla ztrátu ve výši 44,4 milionu dolarů.

Největší problémy má firma, která vlastní 22 televizních kanálů ve střední a východní Evropě, na Ukrajině a v Bulharsku. Tam jsou stanice jsou ztrátové.

 

Právě se děje

Další zprávy