Klaus chce plošné škrty, situace je mimořádná

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 7. 2009 17:00
Prezident jednal s premiérem Fischerem
Foto: Reuters

Praha - Prezident Václav Klaus míní, že zhoršený makroekonomický výhled je důvodem k plošným rozpočtovým škrtům na všech ministerstvech.

Nové údaje ministerstva financí, které spočetlo, že bez zásahů by byl schodek asi 209 miliard korun, označil prezident za hrozivé. 

Mimořádná situace

"Já myslím, že nezbývá v dnešní době než volit něco jako - použiji neoficiální termín - paušální řešení," zdůraznil prezident. Všechna ministerstva by měla podle něj své výdaje snížit o několik procent. "Nevím o kolik, o tom ať si rozhodne vláda. Ale myslím, že tahle mimořádná situace k něčemu takovému volá," poznamenal.

"Hlavním tématem, které nás všechny dohromady děsí, je krize prohlubující deficit našich rozpočtů," uvedl také Klaus. Velmi prý podporuje Fischerovy kroky ve snaze o co největší stlačení výdajů rozpočtu.

Motivovat politiky

Snažil se prý na dnešní společné schůzce předsedu úřednické vlády motivovat, aby společně s ministrem financí Eduardem Janotou k takovým opatřením přistoupili. "I když samozřejmě resortní ministři budou určitě dost proti," poznamenal prezident.

Ministerstvo financí nyní předpokládá, že česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta a příští rok poroste jen o 0,3 procenta. Schodek rozpočtu by měl přesáhnout 200 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy