Hollywoodské natáčení Česku vyfouklo Maďarsko

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 7. 2009 13:00
Letos do Česka nepřijel natáčet jediný zahraniční štáb. Před pár lety tu utrácely destítky milionů dolarů

Brno - Milióny do státní pokladny, holywoodské hvězdy v ulicích a davy turistů obcházející místa známá z kasovních trháků. Výčet výhod, které České republice přináší natáčení zahraničních filmařů, by mohl pokračovat klidně dál.

Samotné výhody už ale pokračovat nebudou. Česku totiž zájem hvězdných štábů přebírají jiné středoevropské země - konkrétně Maďarsko. To totiž nabídlo filmařům daňové výhody a v posledních letech také investiční pobídky, stejně jako některé další země. Informovaly o tom agentury s odvoláním na americký deník Wall Street Journal.

Maďarsko Čechy dohnalo a předehnalo

Filmaři ze zahraničí utratili v Česku v roce 2003 270 milionů dolarů. Pokles zájmu začal být patrný v roce 2004, když Maďarsko zavedlo daňové úlevy a inkasovalo od filmařů 22 milionů dolarů.

O rok později už se Česku vyrovnalo s 85 utracenými miliony a v roce 2008 mu daleko "uteklo". Zahraniční umělci neváhali za možnost natáčet v Maďarsku zaplatit 250 milionů dolarů. Zatímco v Česku utratili jen 40 milionů, což od roku 2003 představuje pokles o 85 procent.

A letošní rok rozhodně nebude lepší, právě naopak. "Žádná velká hollywoodská nebo jiná mezinárodní filmová společnost do Česka letos zatím nezamířila," řekla internetovému deníku Akuálne.sk Jasmina Torbatiová, producentka společnosti Centralscope, která sídlí v pražských studiích na Barrandově.

Časy, kdy do Prahy a na další zajímavá místa v republice přijížděla jedna velká zahraniční produkce za druhou, tak patří už dávno minulosti.

Cesta vede skrz finanční pobídky

Maďarsko totiž není jediné, kdo se snaží přivábit zahraniční filmaře. Investiční pobídky pro ně zavedlo už deset evropských zemí. Irsko například vrací štábům až 28 procent nákladů na dokončení filmu, Velká Británie stejně jako Maďaři čtvrtinu, Malta 22 procent a Německo a Francie alespoň dvacet procent. A to se počítá.

"Jako producent si vždycky vyberu zem, která má nejlepší personál a největší daňové úlevy," řekl v rozhovoru pro Wall Street Journal slavný americký režisér George Lucas. Ten v současnosti hledá v Evropě vhodnou lokalitu pro natáčení televizního seriálu Hvězdné války. A před Českem dá přednost právě Maďarsku.

Úprk filmařů z Česka letos probudil i úředníky na příslušných ministerstvech. Ministerstvo financí a kultury se snaží společně najít způsob, jak filmaře přilákat zpět. Ministerstvo financí však odmítá daňová zvýhodnění. "Ministerstvo odmítá jakékoliv zásahy do daňového systému, tedy například možnost odpočtu daní nebo vracení daní. Chce nastavovat rovné podmínky pro všechny a nechce komplikovat daňový systém dalšími výjimkami," uvedl před časem mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V úvahu tak připadá vrácení části investovaných prostředků, jako je tomu v jiných zemích. Opatření na pomoc tuzemské kinematografii i ke zvýšení atraktivity Česka pro zahraniční filmaře začala vznikat v polovině července.

 

Právě se děje

Další zprávy