Dobrá zpráva pro Česko: Německá ekonomika se zotavuje

ČTK ČTK
20. 7. 2009 10:55
Na oživení v Německu čekají české firmy
Kancléřka Angela Merkelová. Ilustrační snímek.
Kancléřka Angela Merkelová. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Berlín - Německé hospodářství si ve druhém čtvrtletí vedlo zřejmě lépe, než se původně předpokládalo. Ve své měsíční zprávě to dnes uvedlo německé ministerstvo financí.

V pátek vláda informovala, že druhé čtvrtletí pravděpodobně předznamenalo konec nejhlubší recese v Německu od skončení druhé světové války. 

Německé ministerstvo financí v dubnu předpovídalo, že ekonomika země letos poklesne o zhruba šest procent a hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí propadne přibližně o jedno procento. 

"Současné ukazatele naznačují, že ekonomický výkon v druhém čtvrtletí by mohl být uspokojivější, než se původně očekávalo," uvedlo ve svém prohlášení ministerstvo financí. V prvním čtvrtletí ekonomika klesla o 3,8 procenta, což byl nejhorší výkon německého hospodářství od znovusjednocení země v roce 1990. 

Červencové ukazatele poukazují na nejnovější obchodní výsledky s tím, že oslabený export se zřejmě dostává z nejhoršího. "Nejnovější pozitivní vývoj v zahraničních objednávkách signalizuje, že vývoz by se v příštích měsících mohl stabilizovat," uvedlo ministerstvo. 

"Rostoucí počet obchodních objednávek navíc naznačuje, že by mohla stoupat také průmyslová výroba. Konec propadu průmyslu je velmi pravděpodobný," dodal resort financí.

 

Právě se děje

Další zprávy