Nekupujte v Česku oblečení a elektroniku, je to drahé

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 7. 2009 19:40
Ceny v Česku se drží na třech čtvrtinách průměru EU
Dát si v Irsku "panáka"? Vyjde vás to nejdráž v celé Unii.
Dát si v Irsku "panáka"? Vyjde vás to nejdráž v celé Unii. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Při výletu do Finska se rozhodně netěšte na výhodné nákupy oblečení a při poznávání Irska se zase připravte na značně vysoké ceny alkoholických nápojů. Zmiňované položky jsou v těchto zemích nejdražší z celé Evropské unie. Vyplývá to z čerstvých dat statistického úřadu EU. Eurostat porovnával ceny v zemích členské sedmadvacítky.

Česká republika se cenově pohybuje na 72 procentech europrůměru. Levnější než tento průměr je u nás jídlo, nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje, tabák, restaurace a hotely.

Zato oblečení a spotřební elektroniku je stále lacinější nakupovat za hranicemi. Nejlépe právě ve Velké Británii. Móda je totiž v České republice o 13 procent dražší než průměr Unie, elektronika o osm.

Stále ještě na tom ale s cenami elektroniky nejsme tak špatně jako Malťané. Ti totiž za spotřební elektroniku platí o 26 procent víc, než je průměr v zemích Unie.

Bulharsko má levnější jídlo i alkohol

Zato kupříkladu do Bulharska na dovolenou se ani českým turistům nevyplatí vozit vlastní jídlo. Zatímco v Česku se jeho cena drží na 82 procentech průměru, v Bulharsku je to jen 67 procent.

Kuřáci a ti, kdo si rádi dopřejí skleničku alkoholického nápoje, si zase nemusí zásoby svých "neřestí" vozit do Rumunska. Oproti průměrné ceně v členské sedmadvacítce jsou totiž cigarety a alkohol v této zemi o 39 procent levnější. Pro srovnání - v Česku jen o patnáct procent.

Černomořské pobřeží je z tohoto hlediska pro našince vůbec výhodné. Bulharsko totiž za Rumunskem příliš nezaostává a tabák a alkoholické nápoje se tu drží na 63 procentech europrůměru. Bulharsko je totiž zároveň nejlevnějším členským státem Unie. Například ubytování v hotelu či jídlo v restauraci tu stojí jen 40 procent unijního průměru.

Na opačném konci škály je v oblasti hotelů a restaurací Dánsko. Tyto služby v severském království překonaly cenový průměr o padesát procent.

 

Právě se děje

Další zprávy