Prodej počítačů zachraňují notebooky a nové technologie

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 7. 2009 14:30
Krize neudusila zájem o počítače tolik, jak odborníci předpokládali.
Notebooky táhnou prodeje osobních počítačů.
Notebooky táhnou prodeje osobních počítačů. | Foto: Dell

Brno - Ještě před několika měsíci odborníci nepředpovídali trhu s osobními počítači nijak růžovou budoucnost. Ostatně - kde jinde by měli lidé, ohrožení ztrátou zaměstnání a dalšími dopady krize, šetřit? Odhady poklesu zájmu o osobní počítače se pohybovaly od šesti do deseti procent.

Čerstvě zveřejněná data agentur, které se sledováním těchto údajů zabývají, však vyznívají mnohem optimističtěji. Agentura IDC konstatovala ve druhém čtvrtletí letošního roku jen tříprocentní pokles prodejů osobních počítačů, agentura Gartner pokles pětiprocentní. U obou agentur to znamená jen poloviční propad oproti původním předpovědím.

A výhled tak nyní hodnotí ještě optimističtěji - především díky stále silnému zájmu o notebooky. Čísla by podle nich měla začít růst do konce letošního roku.

Krizi pomáhají překonat inovace

Prodejci doufají, že odhady odborníků se naplní. Lidé se totiž do nákupu nových počítačů opravdu příliš neženou.

"Lidé, strašení ze všech stran hospodářskou krizí, peníze spíš zadržují. Je velmi těžké jim cokoliv prodat, zvlášť teď, v době dovolených," konstatoval Jan Samko ze společnosti Alza.cz, která je největším prodejcem počítačů v Česku.

Nebýt příchodu nových technologií, propady trhu by podle něj byly ještě mnohem větší. Obchodníky s elektronikou zachraňují na poli osobních počítačů hlavně nejnovější modely notebooků.

"Velký zájem je o notebooky, které vydrží fungovat na baterii osm až devět a půl hodiny. Klasický notebook přitom vydržel přibližně hodinu a půl," nastínil Samko. Díky těmto produktům se podle něj prodej nezastavil.

Svou část práce však podle něj vykonala i popularita internetových sociálních sítí typu Facebook. „Sociální sítě prožívají, i díky pozornosti médií, velký boom a lidé chtějí technologii, která jim umožní připojení odkudkoliv, tedy například osobní komunikátory," dodal Samko.

Kdy přijde konec stolních počítačů?

Z předpovědí odborníků i nabídek obchodníků se zdá, že jediné, co "frčí" na trhu s elektronikou jsou přenosné počítače. Konec stolních přístrojů někteří lidé předpovídají už několik let. Stále ještě však nenastává.

"Je pravda, že podíl prodeje notebooků na trhu se stále zvyšuje. My však předpovídáme, že do roku 2013 bude kategorie takzvaných Desk topů vykazovat růst. Cesta k němu vede skrze větší specializaci a přizpůsobení stolních počítačů potřebám konkrétního uživatele," vysvětlil Martin Drdúl, marketing development manager společnosti Intel Česká republika.

Výhodou stolního počítače podle něj i v současné době je větší výkon, kapacita i možnost rozšíření o další komponenty. „Už nyní domácí počítače přebírají roli úložiště. Postupně se však změní například v herní centra nebo v domácí centra zábavy," doplnil Drdúl.

A prodejce elektroniky k tomu dodává. "Lidé už nyní často využívají možnosti vylepšit nebo rozšířit stávající počítač například jen výměnou některé jeho části. Není to tak nákladné jako kupovat nový. U notebooků jsou tyto možnosti limitované," podotkl Jan Samko.

Lidé v Česku navíc podle něj často nevolí mezi pevným počítačem a notebookem. Prostě mají oba dva a každý jim slouží k jinému účelu.


 

Právě se děje

Další zprávy