Měl platit za exekuci, která nebyla. Soud to zastavil

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 7. 2009 12:30
Dlužník uspěl u Ústavního soudu, exekutor požadoval příliš vysokou odměnu
Ústavní soud se zastal dlužníka. Exekutor má nárok na nižší odměnu než po něm požadoval.
Ústavní soud se zastal dlužníka. Exekutor má nárok na nižší odměnu než po něm požadoval. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Brno - Exekutor nemusel ani vkročit do jeho dveří, přesto má platit náklady na exekuci z několikanásobně vyšší částky, než dlužil.

Martin Štrébl se však rozhodl bránit a se svou stížností došel až k Ústavnímu soudu. Ten jeho stížnosti vyhověl a rozhodnutí Okresního soudu v Ústí nad Labem zrušil.

Co se vlastně stalo?

Případ začal už před několika lety.

Tehdy soud rozhodl, že Štrébl bude každý měsíc platit pět tisíc korun jako výživné na své dvě dcery. Martin Štrébl však platil o tisícikorunu méně s tím, že platí pro své děti ještě stavební spoření a pojištění.

To se však nelíbilo matce obou dívek a po dvou letech, když dluh dosáhl 25 tisíc korun, podala návrh na exekuci. Okresní soud v Ústí nad Labem jí vyhověl a k dluhu přidal ještě budoucí splátky výživného na jeden rok ve výši pět tisíc korun. Celkem tedy měl exekutor na Štréblovi vymoci 325 tisíc korun.

Tehdy Martin Štrébl dluh raději zaplatil a začal posílat výživné ve správné výši. Soud exekuci zastavil.

Pak se však o slovo přihlásil soudní exekutor Jiří Štrincl. Ten z původně stanovené částky, která zahrnovala i výživné na rok dopředu, vypočítal paušální náklady na exekuci včetně odměny exekutora.

A požadoval po Štréblovi úhradu 62 tisíc korun. Námitky, že výše odměny za zastavenou exekuci vypočtená ze základu 300 tisíc korun je nespravedlivá, okresní soud zamítl.

Ústavní soud: odměna měla být nižší

Ústavní soud však dal Martinovi Štréblovi zapravdu.

"Rozhodnutím soudu byl porušen článek listiny základních lidských práv a svobod garantující nedotknutelnost majetkových práv. Soud také nebral v potaz dřívější plenární rozhodnutí Ústavního soudu, na něž se stěžovatel odvolával," vysvětlila soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová.

Okresní soud při svém rozhodování i soudní exekutor měli vzít v potaz především fakt, že Štrébl zaplatil převážnou část dluhu dobrovolně a nemuselo dojít k výkonu exekuce. Navíc od září 2007 do letošního března bylo měsíčně Štréblovi sráženo ze mzdy pět tisíc korun bez ohledu na to, že výživné platil v plné výši. "Došlo tak k přeplatku na výživném ve výši 22 tisíc korun," upozornila Wagnerová.

Okresní soud v Ústí nad Labem tak bude o výši odměny pro exekutora rozhodovat znovu. Tentokrát však musí vycházet ze skutečně dlužené částky a ne z předpokladu, že Štrébl nebude platit výživné ještě dalších pět let.

 

Právě se děje

Další zprávy