Firmy v úpadku nabízí nemovitosti, prodávají pod cenou

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 7. 2009 22:01
Čas krachu pro jedny, čas výhodných nákupů pro druhé
Rostoucí počet krachujících společností znamená pro realitní trh příliv výhodných nabídek.
Rostoucí počet krachujících společností znamená pro realitní trh příliv výhodných nabídek. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - V době, kdy v insolvenčním rejstříku každým dnem přibývají nové firmy a další rovnou krachují, není nijak obtížné dostat se na okraj propasti nazývané bankrot. Čím dál více firem se proto snaží uniknout konkurzu prodejem nemovitého majetku. To však v současnosti vůbec není snadné.

„Při prodejích v tísni tlačí prodávajícího čas a ve výhodě je taktizující potenciální kupec. Ten by nejraději koupil tento majetek za cenu výrazně nižší, než jaká by byla za standardních podmínek na trhu," konstatoval Libor Nevšímal, člen představenstva společnosti Naxos, která se zpeněžováním nemovitostí zabývá.

Majitel v nouzi si pak může vybrat menší ze dvou zel. Buďto prodat pod cenou, kterou nemovitost opravdu má, ale získat rychle finance na zaplacení pohledávek, nebo čekat dál a doufat, že se objeví lepší nabídka.

"Insolvenční" nemovitosti jsou v kurzu

I to je důvod, proč mají investoři v současnosti největší zájem o majetek těch společností, které se ocitly v insolvenčním řízení. Insolvenční správce už o reálné ceně majetku přemýšlet nebude a nemovitost prodá za takovou částku, kterou mu trh dokáže nabídnout. A ta vzhledem k okolnostem bývá hluboko pod cenou, kterou by nemovitost měla za normálních podmínek.

„Za takové situace se rozhodně vyplatí spolupráce s opravdu zkušeným realitním agentem. Univerzální rada neexistuje. Zkušený odborník by však měl být schopen klientovi poradit, jak u konkrétní nemovitosti postupovat, měl by znát situaci na trhu a umět odhadnout, kdy se ještě vyplatí čekat na lepší nabídku a kdy už lepší nabídka prostě nemůže přijít," poznamenal prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Nijak velký zájem například v současné době není o průmyslové areály. Jejich prodej je otázkou měsíců, ač ještě vloni trvalo hledání kupce sotva pár týdnů.

Co je špatná správa pro ty, kteří nemají do režimu insolvence daleko, je potěšující novinkou pro investory, kteří nedostatkem financí netrpí.

„Je to prostě obchod. A pokud je nabídka vyšší než poptávka, je doba pro kupce příznivá. Doba takovýmto situacím silně nahrává a příležitostí k odkoupení majetku krachujících společností bude nepochybně přibývat," dodal Novotný.

 

Právě se děje

Další zprávy