Mercedes v Česku brání značku kvůli botám a ponožkám

Tomáš Fránek
16. 7. 2009 23:10
Úřad odmítl zrušit značku německého koncernu Daimler

Brno - Německý koncern Daimler, šestá největší firma v Evropě, musí v Česku bojovat o ochranu své nejznámější značky Mercedes - Benz.

A to paradoxně kvůli botám a ponožkám, pro které také svoji značku od roku 1966 po celém světě chrání.

Český Úřad průmyslové vlastnictví tak už dva roky řeší návrh na zrušení značky Mercedes - Benz. A dvakrát se úřad postavil na stranu německého koncernu a ochranu značky potvrdil.

Nedá se koupit v obchodech

Celý spor, který rozpoutal jeden z tuzemských patentových zástupců, se točí kolem toho, pro jaké výrobky vlastně značku Mercedes koncern využívá.

Podle návrhu na zrušení ochrany značky totiž nebylo označení Mercedes - Benz v posledních pěti letech využíváno pro výrobky z gumy, obuv, ponožky a další textilní zboží.

Zástupci koncernu Daimler se bránili tím, že svým zákazníkům nabízí v autosalonech reklamní předměty včetně textilního zboží a bot.

"Tyto výrobky se ale neobjevují na skutečném trhu s takovými výrobky, tedy v obchodních domech, v obchodech s oděvy a s obuví, v buticích. Žádný běžný spotřebitel nepůjde nakoupit tyto výrobky do prodejny automobilů, ani nenavštíví internetové stránky automobilky," tvrdil v návrhu na zrušení ochrany značky patentový zástupce.

Úřad však argumenty na zrušení známky zamítl. Podle úřadu Daimler prokázal, že značku pro textil, obuv a další výrobky skutečně využívá.

Je to reprezentace

"Z předložených důkazů vlastníka (koncernu Daimler) vyplývá, že zboží označované 'Mercedes-Benz' má povahu zboží reprezentujícího určitý životní styl spojený se zmíněnou značkou, přičemž množství tohoto zboží na trhu není pro dosažení zisku a zásadního podílu na trhu obdobného zboží rozhodné,"  uvedl v rozhodnutí šéf úřadu Josef Kratochvíl.

Podle úřadu není podstatné, kde se dají výrobky sehnat.

"Není rozhodné, že toto zboží je dostupné pouze jen ve specializovaných prodejnách vlastníka napadené ochranné známky prodávajících automobily nebo prostřednictvím sjednaných prodejců. Je tedy zřejmé, že i tento způsob užívání napadené ochranné známky zakládá její řádné užívání," uvedl předseda úřad v rozhodnutí.

Společnost Daimler je známá především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz. Vyrábí ale také malé automobily Smart, limuzíny Maybach a nákladní vozy i autobusy. V produkci nákladních automobilů je dokonce světovou jedničkou.

 

Právě se děje

Další zprávy