Průmysl v EU už našel svoje dno, po 7 měsících roste

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 7. 2009 11:38
V eurozóně průmyslová produkce meziměsíčně vzrostla o 0,5 procenta a v EU o 0,1 procenta
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Průmysl v eurozóně a v Evropské unii se konečně odrazil ode dna. Průmyslová výroba v květnu v porovnání s předchozím měsícem poprvé po sedmi měsících propadů vzrostla. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat.

V eurozóně průmyslová produkce meziměsíčně vzrostla o 0,5 procenta a v celé EU o 0,1 procenta.

V meziročním srovnání se průmysl nadále propadá. V květnu pokles činil 17 procent v eurozóně a 15,9 procenta v EU. Ovšem i tyto statistiky jsou mírnější než v předchozích měsících. Výroba se tehdy propadala i o více než pětinu.

Průmyslová produkce vzrostla v meziměsíčním srovnání v celkem osmi členských státech, klesla v 11 a v jednom stagnovala. Ve zbytku nejsou data známá.

V Česku podle statistik Českého statistického úřad průmysl v květnu ve srovnání s dubnem propadl o 22,1 procenta, což je jeden z největších poklesů v EU. Nejvíce se propadala výroba v Lotyšsku, a to o čtyři procenta.

Pro Česko ovšem může být pozitivní zprávou, že v sousedním Německu průmysl oživuje druhým nejrychlejším tempem v Unii.

I když německou ekonomiku v letošním roce pravděpodobně čeká rekordní propad hrubého domácího produktu, příští rok by se opět mohla vrátit k růstu. Uvedl to v úterý šéf německého Centra pro evropský hospodářský výzkum (ZEW) Wolfgang Franz. Německo je klíčovou zemí pro české exportéry.

 

Právě se děje

Další zprávy