První vládní odhad povodňové pomoci: MMR žádá 1,32 mld

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 7. 2009 14:12
Nejvíc peněz chce ministr poslat obcím a krajům, lidem přispěje na demolice
Rozvodněná řeka zaplavila silnici v Jablonném v Podještědí. Snímek ze 2. července 2009.
Rozvodněná řeka zaplavila silnici v Jablonném v Podještědí. Snímek ze 2. července 2009. | Foto: Reuters

Brno - Přes miliardu korun, konkrétně miliardu a 320 milionů, bude po vládě požadovat ministerstvo pro místní rozvoj. Právě tolik peněz bude podle jeho odhadů zapotřebí na pomoc lidem a obcím postiženým povodněmi.

Až 170 milionů korun z této částky pomůže domácnostem, kterým chce ministerstvo přispět například na demolici domů zničených velkou vodou. Každá rodina, jejíž příbytek vyplavila povodeň, může také požádat o příspěvek 30 tisíc korun.  

"Katastrofálně zdevastován byl především obecní a krajský majetek. Podle aktuálních odhadů našeho ministerstva budeme na jeho obnovu vládu žádat o 1,15 miliardy korun, které budou v rámci kapitoly na obnovu veřejného majetku po živelní pohromě pomocí dotačního programu rozdělovány," uvedl ministr Rostislav Vondruška.

Ministerstvo zároveň podle něj hledá cesty, jak využít k potřebným opravám peníze z evropských operačních programů.

Žádostí Vondruškova ministerstva se bude na svém pondělním zasedání zabývat vláda.

Kromě toho pomůže krajům postiženým povodní také Státní fond pro rozvoj bydlení, například zvýhodněnými úvěry pro obce na modernizaci bytů. Celkem by mohl fond uvolnit až 370 milionů korun.

Ministr financí Eduard Janota již před časem uvedl, že peníze potřebné na nápravu škod, především na poničenou infrastrukturu, by Česká republika mohla získat prodejem státních dluhopisů Evropské investiční bance. Získat by tak mohla tři až čtyři miliardy korun.


 

Právě se děje

Další zprávy