Česko v poločase krize dosedlo na dno, čeká ho stagnace

Karel Toman
10. 7. 2009 10:40
Ekonomové se shodují: pád ekonomiky končí, střídá ho "vlnění kolem dna" a nezaměstnanost
Výroba oceli v Mittal Steel Ostrava.
Výroba oceli v Mittal Steel Ostrava. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Přesně v poločase krizového roku 2009 dosedá česká ekonomika na své dno. Shodují se na tom alespoň čeští ekonomové.

To je ta lepší část zprávy. Ta horší zní, že propad nebude vystřídán oživením, ale spíše stagnací. Nezaměstnanost poroste až někdy k pololetí příštího roku. Může přitom dosáhnout až deseti procent.

Podle ekonomů se krize dál přelévá ze sektoru průmyslu do sektoru služeb.

Pád střídá vlnění kolem dna

Kalendář se před týdnem přehoupl přes pololetí, ekonomická data k druhému čtvrtletí ještě ale dostupná nejsou. Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše však ekonomika od dubna do června dál pokračovala v pádu.

"V druhém kvartále čekáme zhoršení, a to jak v mezikvartálovém, tak v meziročním růstu," vysvětluje Bureš. "Druhé čtvrtletí bude podobně slabé jako první," souhlasí i ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. "V třetím a čtvrtém by se mělo tempo propadu snížit," dodává.

Podle obou ekonomů letos ekonomika klesne o více než tři procenta. Podle Bureše "není nereálný" ani pokles na úrovni kolem čtyř procent. Česká národní banka ale například podle členky bankovní rady Evy Zamrazilové odhaduje na rok 2009 propad "jen" o 2,4 procenta.

Také podle Zamrazilové česká ekonomika dosáhla svého dna. "Otázka je, jak dlouho tam zůstaneme - jestli to bude jeden kvartál, nebo dva," řekla počátkem července agentuře Bloomberg. Přidala pak svůj tip, že se mírné zlepšení dostaví už s posledním čtvrtletím letošního roku.

Pro příští rok pak ČNB odhaduje růst na kladných 1,4 procenta. "My máme pro rok 2010 odhad kladného tempa růstu 1,2 procenta," svěřuje se s o něco opatrnějším výhledem Mertlík. "Fakticky to ale znamená stagnaci, růst se tomu opravdu říkat nedá," vrací se ke své tezi, podle které se bude česká ekonomika nějaký čas "vlnit kolem dna".

Žádnou euforii, ještě přijde propouštění

"Také očekávám mírný růst. Ale nemyslím, že by měl přesáhnout dvě procenta. Na nějakou výraznější euforii bych ale rozhodně nesázel," souhlasí Bureš. Mírný růst v příštím roce bude totiž odvozen od hodnot strmého propadu v roce letošním. "Bude to spíš stabilizace v tom smyslu, že už příliš není kam dál padat."

Česko tak začne stále více tížit propouštění.

"Bohužel se obávám, že nezaměstnanost poroste do konce tohoto roku. Oživení ve čtvrtém kvartále a na začátku roku 2010 bude totiž velice opatrné, a než se situace začne zlepšovat, bude to nějakou dobu trvat," uvažuje Bureš.

"Firmy budou opatrnější s najímáním nových  lidí. Myslím, že budeme rádi, když nějaké zřetelnější zlepšení na trhu práce uvidíme někdy v polovině roku 2010," dodává. Do té doby může podle něj nezaměstnanost dosáhnout i deseti procent.

To už se podle Mertlíka projevuje na reálné ekonomice.

"Od ledna celková úroveň průmyslové výroby v podstatě stagnuje. Narůstá ale nezaměstnanost a tím se redukuje kupní síla obyvatelstva. To už se projevuje teď a bude se to projevovat v druhém pololetí a během prvních měsíců roku 2010," tvrdí Mertlík. "Ekonomika bude pořád v recesi. Její dopady se ale budou přesouvat z průmyslu směrem ke službám," dodává.


 

Právě se děje

Další zprávy