Krize odeznívá, chystejte reformy, vzkazuje světu MMF

Karel Toman
9. 7. 2009 12:28
Mezinárodní měnový fond zvýšil své odhady růstu globální ekonomiky pro příští rok
Foto: Reuters

Washington - Návrat k ekonomickému růstu bude v příštím roce a o polovinu procenta rychlejší, než Mezinárodní měnový fond (MMF) odhadoval v dubnu. Instituce to včera uvedla ve své červencové studii Světový ekonomický výhled.

Podle ní se ale musejí rozvinuté ekonomiky připravit na reformy, které nasadí krizí zadlužené rozpočty na trvale udržitelnou dráhu.

„Globální ekonomika se začíná vzpamatovávat z recese bezprecedentní od druhé světové války," píše MMF. „Stabilizace je ale nerovnoměrná a oživení se očekává pomalé."

Meziroční růst globální ekonomiky tak teď MMF pro rok 2010 odhaduje na 2,5 procenta.

„Finanční podmínky se zlepšily více, než se čekalo zejména díky veřejným pobídkám," sděluje MMF, podle něhož se tempo propadu ekonomické aktivity zmírňuje, i přes jednotlivé rozdíly v různých regionech (viz graf níže).

Například pro Eurozónu, která je hlavním odbytištěm exportní ekonomiky Česka, odhaduje MMF i pro rok 2010 propad o tři desetiny procenta.

„Recese ale neskončila," varuje MMF. Finanční systémy jsou podle něj narušeny a podpora z vládních protikrizových balíčků se postupně vytratí.

Ve vyspělých zemích se navíc domácnosti budou snažit obnovit úspory, takže poptávka tam nejspíš tolik neporoste.

Podle MMF se tak mohlo těžiště světové poptávky přesunout ze zadlužených zemí se sníženou poptávkou jako jsou USA do „přebytkových" zemí s velkým potenciálem jako je Čína.

Prioritou se podle instituce stává obnova zdravého finančního sektoru. Státy sice stále mají být vstřícné a nahrazovat veřejnými výdaji výpadek v soukromé poptávce. Mají ale začít myslet na zadní vrátka a hledat cestu, jak z této své úlohy ven a vrátit své zadlužené rozpočty do udržitelných mezí.

„Relevantní reformy by měly cílit na posílení rozpočtových pravidel a institucí a omezit nárůst budoucích penzijních a zdravotních závazků," píše MMF ve svém doporučení.


 

 

Právě se děje

Další zprávy