Inflace je nejníže od roku 2003, ceny potravin klesají

Ekonomika Ekonomika
9. 7. 2009 9:35
V eurozóně spotřebitelské ceny dokonce klesly
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Krize, která přiměla i české domácnosti šetřit, se podepsala na tom, že se snížila poptávka a ceny spotřebního zboží začaly klesat.

Vyplývá to z čerstvě zveřejněných dat, které zveřejnil ve čtvrtek ráno Český statistický úřad. Podle něj v červnu zpomalil meziroční růst spotřebitelských cen o desetinu na 1,2 procenta. Je tak nejníže od prosince 2003.

Meziměsíční inflace v červnu zůstala na květnové úrovni.

Zveřejněné údaje nejsou podle analytika Michala Brožky z Raiffeisenbank překvapením. "Je pravděpodobné, že inflace bude brzdit dále pod úroveň jednoho procenta," očekává.

Za vývojem spotřebitelských cen stojí kromě zlevňování potravin i zdražování pohonných hmot. "Tento tlak ještě zesílí v dalších měsících, kdy se ukáže, že oživení je ještě daleko," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

 

Meziroční inflace podle něj dál bude klesat a brzy bude inflace začínat nulou. "Není vyloučeno, že se bankovní rada ČNB opět vrátí k diskusi o snižování sazeb," dodal

Zatímco ceny v Česku ještě mírně rostou, v eurozóně spotřebitelské ceny v červnu poprvé v historii klesly, a to o 0,1 procenta.

Spotřebitelé ušetří díky snížení cen v obchodech. Nícméně deflace může způsobit pokles tržeb firem, které mají v nyní souvislosti s krizí problémy. To může vést mimo jíné k nárůstu nezaměstnanosti.

Podle analytika společnosti Partners Aleše Tůmy svět prochází splasknutím globální úvěrové bubliny, proto nevidí v poklesu cen takovou pohromu. "Jednoduše už není tolik 'levných peněz', a ceny proto klesají. To platilo v USA ve 30. letech i v Japonsku 90. let," říká Tůma.

Evropská centrální banka už ve snaze podpořit růst snížila cenu půjčovaných peněz tím, že snížila úrokovou sazbu na jedno procento - nejnižší hodnotu od loňského října. Riziko deflace zvyšuje pravděpodobnost, že Evropská centrální banka přistoupí k dalšímu snížení úrokových sazeb.

 

Právě se děje

Další zprávy