Pokerových profesionálů přibývá, čeká je kontrola daní

Tomáš Stingl, Profit.cz
9. 7. 2009 9:00
Roste skupina lidí, kteří mají poker jako živnost. Kvůli nejasnostem v zákoně je ale zmatek při danění výher
Světovou sérii v pokeru vyhrál Peter Eastgate z Dánska. V Las Vegas si totiž přišel na neuvěřitelných devět milionů dolarů. Předtím se mu mezi profesionály nikdy nic takového nepovedlo.
Světovou sérii v pokeru vyhrál Peter Eastgate z Dánska. V Las Vegas si totiž přišel na neuvěřitelných devět milionů dolarů. Předtím se mu mezi profesionály nikdy nic takového nepovedlo. | Foto: Reuters

Praha - Vzrušení ze hry a vidina astronomických výher. To v sobě kombinuje poker, který lavinovým způsobem vtrhnul do Česka. Tuto karetní hru začínají hrát tisíce nadšenců po internetu, ve velkém se ale rozjely i turnaje v pokerových klubech a v kasinech.

Tam už lze nyní vyhrát lákavé sumičky. "Například hráč L. P. si v Česku vydělal jen za letošní březen 750 tisíc korun," říká Luděk Kozelský z ostravského Casina Kartáč, které patří k předním tuzemským pořadatelům pokerových turnajů.

Vedle fandů, kteří hrají jen pro zábavu, tak začíná vyrůstat i v Česku vrstva profesionálů, kteří mají poker jako živobytí. V zásadě mají tři možnosti, kde peníze vydělat.

Relativně nejmenší výhry skýtají turnaje pořádané kluby, které se v roce 2007 spojily do Asociace pokerových klubů. Tam je výhra spíše symbolická.

"Pokud jde o běžné klubové turnaje se startovným v řádu stokorun a při počtu hráčů kolem třiceti, pak jsou výhry v tisícikorunách. Čas od času ale každý klub uspořádá nějaký větší turnaj s vyšším startovným, kde už výhry mohou dosáhnout desetitisíců," uvádí Martin Fraško z vedení asociace.

Na webu stihnete i šest turnajů současně

Poslední hra a karty, kterými Dán porazil svého soupeře. Straight: Od A do 5.
Poslední hra a karty, kterými Dán porazil svého soupeře. Straight: Od A do 5. | Foto: Reuters

Větší sumy lze vydělat na internetu. Právě na webu si přitom většina začínajících hráčů vyzkouší poker o peníze poprvé. Stačí si jen zřídit herní účet a převést na něj reálné peníze. Portály jako PokerStars nebo Expect.com sdružují hráče z celého světa a lze na nich tudíž z pohodlí domova obrat o poslední dolar třeba karetníka z Hondurasu nebo Thajska.

"Hraním na webu si lze podle mých zkušeností vydělat v průměru zhruba 40 tisíc korun měsíčně," říká programátor Ladislav Srnec (jméno změněno - pozn. red.), který hraje na webu aktivně již třetím rokem a uvažuje, že se začne pokerem živit jako svou hlavní profesí.

Poker on-line má tu výhodu, že se na portálech hraje 24 hodin denně a profesionál může pokoušet štěstěnu a své schopnosti podle libosti až do úmoru. "V nejlepších hernách hraje i přes 200 tisíc lidí on-line. Někteří karetníci hrají na jednom monitoru svého počítače i šest turnajů najednou. Dá se vyhrát pořádný balík během chvilky, ale také samozřejmě prohrát," říká Luděk Kozelský.

Milion dolarů za noc v trapu

Internetový poker má ale i své nevýhody. Především chybí osobní kontakt s protihráčem. Klasické kouzlo pokeru, kdy hráč hledá na ledové tváři blafujícího protivníka sebemenší známku toho, jak vysoké karty v ruce drží, na internetu samozřejmě odpadá.

Anonymita webu ale navíc skrývá i další záludné riziko.

"Příkladem je třeba zkušenost Dána Guse Hansena. Ten je považován za zřejmě nejlepšího hráče na světě, ale nedávno prohrál na webu za jedinou noc přes milión dolarů. Internet je totiž nekontrolovatelný a nikdy nevíte, kolik hráčů je na vás domluveno. Můžete si přisednout k virtuálnímu stolu a třeba tři hráči mohou být propojeni. Při dnešních technologiích to není problém. Dokonce mohou sedět vedle sebe, ukazovat si karty a vy prohrajete balík," upozorňuje Luděk Kozelský.

Ladislav Srnec zároveň varuje před přehnaným optimismem. „Odhadem přes čtyři pětiny hráčů jsou nakonec v mírné nebo i větší ztrátě. A pak je tu jen úzká skupina elitních hráčů, kteří dokážou vydělávat obrovské částky," konstatuje.

V kasinech jde o největší sumy

Ty nejtučnější výhry ovšem nejsou k mání na internetu, ale na velkých turnajích, které v Česku pořádají výhradně kasina. Vklad bývá typicky od pěti set do šesti tisíc korun, ale hlavní výhra je třeba i čtvrt milionu.

"Pokud si chcete vydělávat hraním pokeru, pak se musíte pohybovat po těchto turnajích. Srovnal bych to s vrcholovým sportovcem - je nutné trénovat a trénovat, jezdit po turnajích a hrát a hrát," říká Martin Fraško.

Výhodou turnajů v kasinech je oproti internetu to, že hráči sedí tváří v tvář u karetního stolku. To umocňuje atmosféru a zdůrazňuje klasický psychologický aspekt pokeru. Karetní profík může navíc těžit z toho, že turnajů se účastní i amatérští nadšenci, na nichž si může snadno "smlsnout".

"Složení hráčů je pestré - od studentů, přes dělníky až po manažery. V poslední době se účastní i mnoho žen. Zhruba 80 procent účastníků jsou přitom Češi," uvádí Jan Hesztera ze společnosti Always Nuts, která velké pokerové turnaje pravidelně pořádá.

Kvůli daňovým únikům z výher hrozí pokuty

I výhry v pokeru je třeba zdanit. V současných pravidlech je ale zmatek a nový zákon se teprve chystá. Hráči tak zatím tápou a hrozí jim postih za daňové úniky. Zároveň kvůli rozdílnému způsobu zdanění roste napětí mezi kasiny a pokerovými kluby.

Podrobnosti o danění výher z pokeru čtěte na Profit.cz

 

Právě se děje

Další zprávy