Festival ve Varech sehnal peníze i přes krizi. Jiní ne

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 7. 2009 14:05
Vedení filmového festivalu každý rok shání 100 milionů. Podařilo se to i letos
Loňského ročníku MFF Karlovy Vary se zúčastnilo 10872 akreditovaných návštěvníků, 309 filmových tvůrců a 886 filmových profesionálů.
Loňského ročníku MFF Karlovy Vary se zúčastnilo 10872 akreditovaných návštěvníků, 309 filmových tvůrců a 886 filmových profesionálů. | Foto: Jan Langer

Karlovy Vary - Stovky profesionálů a tisíce fanoušků filmu přijely do Karlových Varů, aby si užily jedinečnou atmosféru v pořadí už 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu.

Počet obyvatel lázeňského města se na týden výrazně zvýší, majitelé restaurací, ubytoven i stánků s občerstvením budou mít žně.

Fanoušci však festival neživí. Jeho vedení muselo na letošní ročník sehnat 130 milionů korun, přitom ze státního rozpočtu dostalo jen 30 milionů.

Pomohly smlouvy i prestiž

Sponzoři ani letos neselhali a navzdory finanční krizi tak jedna z největších kulturních událostí v Česku nemá s financováním problém.

"Je pravda, že festival má s mnoha partnery podepsanou dlouhodobou smlouvu, což nám garantovalo přísun peněz," uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška v České televizi.

Zároveň připustil, že sama velikost a prestiž akce přispěla k tomu, že od ní sponzoři nedali ruce pryč. Takové štěstí však neměly jiné kulturní akce.

Foto: Jan Langer
Vše na jednom místě:
Speciální příloha Aktuálně.cz k MFF Karlovy Vary

Febiofest šetřil, jiní zkrachovali

Krize poznamenala už letošní filmový Febiofest, který se konal v březnu. Jeho zakladatel Fero Fenič vysvětlil, že se pořadatelům podařilo sehnat pouze 60 procent z původně plánované částky.

Febiofest se nakonec uskutečnil, ale musel šetřit na doprovodném programu i propagaci.

Jiné festivaly však kvůli finanční krizi letoší ročník úplně vynechají. Platí to například o mezinárodním hudebním festivalu Pražský podzim, který má za sebou již 18 ročníků. Jedním z důvodů krachu festivalu orchestrální hudby bylo právě obtížné shánění financí v době krize.

Zatímco Pražský podzim nahradí v jeho tradičním termínu i v sále Rudolfina festival vážné hudby Rozhlasový podzim, menšinový MOFFOM (Music on Film Film on Music) zmizí úplně.

"S lítostí oznamujeme, že festival MOFFOM se v letošním roce konat nebude. Bylo to nelehké rozhodnutí, a ačkoli jsme zvažovali řadu možností, jak festival zachránit, žádnou realistickou možnost jsme bohužel nenašli," uvedli pořadatelé na svých internetových stránkách. Na vině jsou opět nedostatečné finance.

Krize může udeřit i na Vary

Rovněž prezident prestižního karlovarského festivalu si uvědomuje, že situace se může změnit i pro něj.

"Jestli se letos ve společnostech šetřilo, bohužel na to doplatily menší akce, které se do rozpočtu nevešly, ale MFF peníze letos dostal. Otázka je, co bude příští rok. Protože nikdo neví, jak se tato krize vyvine dál," poznamenal Bartoška.

Náklady na festival rostou každým rokem. Zatímco před deseti lety stačilo na uspořádání 74 milionů, v roce 2004 bylo potřeba 110 milionů korun a na 42. ročník v roce 2007 dokonce 115 milionů.

Vedení festivalu se však v žádném případě nesnaží vydělávat na běžných návštěvnících, kterých loni do Varů přijelo víc než deset tisíc. Proto i letos budou ceny vstupného stejné. Pro zájemce bez festivalového pasu vyjde vstupenka na 65 korun, 50 korun stojí lístek po slevě.

"Festival by neměl na těchto věcech vydělávat. Měl by naopak umožnit, aby ty bijáky viděli zájemci za velice přijatelnou cenu," řekl k cenám vstupného Bartoška.

 

Právě se děje

Další zprávy