Kalifornie vyhlásila stav nouze, chybějí miliardy

Ekonomika Ekonomika
2. 7. 2009 12:05
Stav nouze vyhlásil guvernér Arnold Schwarzenegger
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger .
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger . | Foto: Reuters

Sacramento - Kalifornie, osmá největší ekonomika světa, vyhlásila stav finanční nouze.

Parlament země se totiž nedokázal dohodnout na způsobu financování obřího schodku rozpočtu. Guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger proto vyhlásil stav nouze. Poslanci mu musí do 45 dní předložit nový návrh rozpočtu.

Stav nouze například znamená, že si někteří státní zaměstnanci budou muset do června roku 2010 brát tři dny v měsíci neplacené volno, uvedla britská BBC. Stát navíc bude plnit některé svoje finanční povinnosti dlužnými úpisy.

Schwarzenegger podle deníku Financial Times Deutschland uvedl, že deficit Kalifornie dosáhl 26,3 miliardy dolarů. To je o 2 miliardy dolarů více, než se uvádělo před měsícem.

"Ačkoliv legislativa selhala při řešení problému našeho schodku, řešení celého deficitu zůstavá mojí první a jedinou prioritou a neustanu, dokud to nebude hotové," nechal se slyšet Schwarzenegger. Bílý dům se nechal slyšet, že situaci ve státě bedlivě sleduje.

Dnešní situace se v Kalifornii podobá krizi v roce 1992. Státní zaměstnanci tehdy nedostali několik týdnů výplatu, došlo k výraznému omezení zdravotnických služeb. Stejný stav finanční nouze Kalifornie vyhlásila již v prosinci 2008.

Kalifornie zažívá zlé ekonomické časy. Nezaměstnanost například stoupla v květnu na rekordních 11,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy