Historický okamžik: Ceny v eurozóně poprvé klesly

Ekonomika Ekonomika
30. 6. 2009 12:30
Spotřebitelské ceny v eurozóně klesly poprvé od zavedení společné měny v roce 1999
Pro figurínu už žádné oblečení nezbylo...
Pro figurínu už žádné oblečení nezbylo... | Foto: Simona Holecová

Brusel - Spotřebitelské ceny v eurozóně klesly v červnu meziročně o 0,1 %. Pokud se předběžná čísla statistické agentury Eurostat potvrdí, půjde o první negativní inflaci v oblasti přinejmenším za poslední dekádu, od doby, kdy byla roku 1999 spuštěna jednotná evropská měna.

Předběžné výsledky má Eurostat potvrdit 15. července. Ekonomická recese bez ohledu na to omezila poptávku a padající ceny energie a potravin stlačily inflaci z rekordních výšek, kterých dosáhla loni v létě. V květnu inflace v eurozóně stagnovala na 0 procentech.

Podle Evropské centrální banky (ECB) se ale eurozóna nemusí obávat pádu do deflační spirály. Propad je totiž podle představitelů ECB dočasný a vázaný na pokles cen ropy.

ECB: "Finanční nestabilita nehrozí"

Skutečná deflace má na ekonomiku devastující účinky. Zákazníci totiž kvůli snižování cen odkládají nákupy a tím zapříčiňují další propad cen. To vede k začarovanému kruhu klesající poptávky, zvyšování státních dluhů a nezaměstnanosti. Právě k tomu došlo za velké hospodářské krize ve 30. letech.

Analytik společnosti Partners Aleš Tůma v poklesu cen nevidí takovou pohromu. "Lidé si sotva řeknou: 'Dnes nebudeme večeřet a topit, protože zítra bude jídlo a plyn levnější.' - A i kdyby tak uvažovali, není to problém. Právě proto, že "jádro pudla" není v cenách, ale ve finančním systému." Podle Tůmy svět zažívá splasknutí globální úvěrové bubliny. "Jednoduše už není tolik 'levných peněz', a ceny proto klesají. To platilo v USA ve 30. letech i v Japonsku 90. let."

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet
Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet | Foto: Reuters

ECB už ve snaze podpořit růst snížila cenu půjčovaných peněz tím, že snížila úrokovou sazbu na jedno procento - nejnižší hodnotu od loňského října. Podle agentury AP vloni ECB postupovala se snižováním úrokových sazeb pomaleji než USA nebo Velká Británie v obavách, že by tím ceny naopak zvýšila.

Prezident EC Jena Trichet řekl 12. června, že dlouhodobá inflační očekávání "byla a zůstávají pevně zakotvena na úrovních definovaných naší cenovou stabilitou."

Inflace vyletěla vzhůru, když vloni v červenci ceny ropy dosáhly díky poptávce z nově povstávajících ekonomik jako Čína rekordní výše 147 dolarů za barel. Globální recese ale snížila cenu ropy o polovinu na dnešních 73 dolarů za barel.

 

Právě se děje

Další zprávy