České domácnosti dlužily v květnu 922 miliard korun

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
30. 6. 2009 10:59
Češi jsou stále zadluženější, za rok své dluhy zvýšili o 138 miliard.
České domácnosti si půjčují stále víc peněz.
České domácnosti si půjčují stále víc peněz. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Půjčka, která pomůže překlenout nejhorší období, spotřebitelský úvěr, hypotéka. Češi nejsou s pokračující hospodářskou recesí v půjčování peněz o nic opatrnější než dřív.

V průběhu května zvýšili svou zadluženost u bank a finančních institucí o dalších sedm miliard. Celková dlužná částka tak vystoupala na 922,6 miliardy korun.

Podle dnes zveřejněných údajů České národní banky tak za poslední rok vzrostlo zadlužení českých domácností o víc než 138,7 miliardy korun.

Domácnosti však nejsou „v dluzích" samy. Dlužná částka narostla i českým podnikům, meziročně o 25 miliard korun na celkových 976,5 miliardy.

U domácností však rostly i jednodenní vklady, a to zhruba o 103 miliard korun na 770,6 miliardy. Stejně si vedly i vklady domácností s výpovědní lhůtou, tedy mimo jiné i termínované vklady, které meziročně stouply o víc než 25 miliard korun na výsledných 459,3 miliardy.

Růst peněžní zásoby, který měří agregát M2, však letos v květnu zpomalil na 7,3 procenta. Dubnový revidovaný růst byl 7,8 procenta.

Statistiky zveřejňuje Česká národní banka každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten je odvozený z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

 

Právě se děje

Další zprávy