Quelle je důležitější než Porsche, vláda ho zachrání

Ekonomika Ekonomika
30. 6. 2009 14:50
Zásilkovému obchodu poskytne úvěr 50 milionů eur

Berlín - Německá vláda dá zásilkovému obchodu Quelle úvěr v hodnotě 50 milionů eur. Dohodli se na tom během čtyřhodinového setkání v Berlíně zástupci německé vlády, spolkových zemí Sasko a Bavorsko a bank s představiteli Quelle. Informovala o tom agentura Reuters.

Quelle patří mezi největší prodejce textilu v Česku a je součástí koncernu Arcandor, který nedávno vyhlásil bankrot.

Rozhodnutí musí ještě schválit Evropská unie, desítky milionů by však firma mohla dostat už v úterý. Podle listu Wall Street Journal získá Quelle takzvaný Massekredit. Tento speciální úvěr může být poskytnut i po zahájení řízeného bankrotu.

Deformace tržního prostředí

Stát převezme polovinu úvěru, o zbytek se rozdělí spolkové země Sasko a Bavorsko. Jenom v Bavorsku přitom Quelle zaměstnává na 10 tisíc lidí.

"K případu Quelle se dá jen říci, že selektivní výběr pomoci jednotlivým firmám deformuje tržní prostředí a poškozuje ostatní firmy. V postatě jde o to, že peníze, které nechtějí poskytnout akcionáři, poskytnou daňoví poplatníci," komentoval pro Aktuálně.cz rozhodnutí německé vlády hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Firemní konta jsou prý prázdná

Obchod Quelle začal s distribucí svého katalogu na letošní podzim a zimu. Poskytnutý úvěr má zajistit přežití společnosti sídlící v bavorském Fürthu na dalších šest měsíců. Firemní konta jsou ale podle listu Süddeutsche Zeitung už tři týdny docela prázdná.

Než totiž Arcandor požádal o ochranu před věřiteli, převedl zásilkový obchod veškeré prostředky na mateřskou společnost, a je tak momentálně závislý na velkorysosti dodavatelů, kteří objednávky plní předem v přesvědčení, že Quelle obdrží pomoc.

Quelle nepřežije ani s úvěrem, ozývají se hlasy

Z vládních kruhů podle Süddeutsche Zeitung zaznívá názor, že ani s úvěrem Quelle nemůže přežít. Mohl by se prý jedině najít investor, který by převzal alespoň část podniku. Ten je navíc podle ministerské komise příliš zadlužený na to, aby půjčku dokázal splatit.

"Při vší úctě k německé vládě je to kombinace mírného populismu a zároveň logická úvaha - je lepší dát firmě kredit, nebo platit desetitisíce nezaměstnaných lidí," říká k situaci analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka a zároveň dodává, že z jeho pohledu jde o mimořádně překvapivé rozhodnutí.

Mateřský Arcandor vlastní kromě firmy Quelle i rozsáhlou síť obchodních domů Karstadt a divizi cestovních kanceláří Thomas Cook.

 

Právě se děje

Další zprávy