Český průmysl už padá osm měsíců, oživení nepřichází

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
30. 6. 2009 10:05
Podle předběžných dat produkce klesla o 21,7 procenta
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii.
Automobilky táhnou průmysl ke dnu. Snímek z výrobny Honda ve Velké Británii. | Foto: Reuters

Praha - Osmý měsíc v řadě. Tak dlouho už padá český průmysl. Podle čerstvě zveřejněných dat, které vydal Český statistický úřad, klesla i v květnu průmyslová produkce meziročně o 21,7 procenta.

V dubnu průmysl meziročně klesl o 22,1 procenta. Přitom předběžná data odhadovala pokles produkce o 23,2 procenta.

"Květen 2009 měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den méně. Odhadujeme, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 19,8 procenta," uvádí statistický úřad.

Tržby z průmyslové činnosti byly minulý měsíc meziročně nižší o 23,2 procenta, tržby z přímého vývozu se snížily o 23,4 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 27,6 procenta, z toho zakázek ze zahraničí o 26,7 procenta.

Slabost průmyslu podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře pokračuje a výrazně oživení nenastává. "Výraznou šanci na rychlý obrat nedává ani pokračující propad nových zakázek. Dalším faktorem je pokračující masivní propouštění, v průmyslu pracovalo o 12,5 procenta méně osob než vloni v květnu."

Detailní výsledky a případné zpřesnění zveřejní statistický úřad 13. července. "Ovšem základní obraz zůstane pravděpodobně nezměněn - průmysl se osm měsíců v řadě velmi prudce propadá a zatím se neukazují náznaky oživení," dodává Sklenář.

 

Právě se děje

Další zprávy