Klín vytlouká klín, v krizi si dluží všichni navzájem

Karel Toman
1. 7. 2009 8:55
V recesi pohledávky za hotové prodávají firmy i města
Foto: Ludvík Hradilek

Praha, Plzeň - Plzeňská firma Catania.cz musela letos kvůli návalu zakázek přijmout dva lidi. Aby zvládala současnou poptávku po svých službách, rozdělila se po patnácti letech své existence na "vymahačskou" a poradenskou část. Další minimálně dva lidi v nejbližší době zaměstná.

Catania.cz podniká s pohledávkami, jinými slovy s nesplácenými dluhy.

"Máme hodně práce," tvrdí jednatel firmy Vlastimil Veselý. "Od přelomu roku je to nárůst tak o třicet procent," odhaduje.

Catania.cz v tom není sama. Počet obchodovaných pohledávek firem za neplatícími klienty výrazně narostl také společnostem sdruženým v Asociaci inkasních agentur České republiky (AIA). Vloni to bylo oproti roku 2007 o 30 %. V absolutních číslech o jednu miliardu korun.

Růst objemu pohledávek: třetina až polovina

"V segmentu firemních pohledávek byl nárůst v meziročním porovnání mírný, řádově v procentech. Začátek roku 2009 však přinesl akceleraci i v této oblasti," naznačuje důsledky letošního ekonomického propadu zpráva AIA, která sdružuje sedm pražských společností zabývajících se řízením pohledávek.

"Nám vzrostl obrat od Nového roku tak o padesát procent," tvrdí také Michael Dobrovolný, jednatel turnovské společnosti Repofin.

Na vině je současná krize: firmám chybí zakázky a tím i peníze. Nemají na splácení úvěrů a další nemůžou díky opatrnosti bank získat. Často tak nemají ani na zaplacení materiálu a zaměstnanců. Jsou proto nuceny propouštět a do problémů se tak dostávají i domácnosti. Ty pak často dluží za bydlení obcím a městům.

Dlužníci pak vytloukají klín klínem: obrátí se profesionální agenturu a svou platební neschopnost řeší prodejem své pohledávky vůči někomu jinému. Před holubem na střeše v podobě zdlouhavého vymáhání pohledávek s nejistým výsledkem, tak klienti stále častěji volí vrabce v hrsti v podobě rychlého prodeje za hotové peníze.

Firmy už pohledávky nevymáhají ale prodávají

"Průměrný objem odkoupených pohledávek se zvýšil v roce 2008 o 36 % na 340 milionů korun na člena asociace," konstatuje AIA ve své zprávě z 10. června.

Foto: Factum Invenio

"Ano, je to teď aktuální boom," potvrzuje Veselý za společnost Catania.cz. "Místo toho, abychom pohledávku vymáhali na účet klienta, odkoupíme ji. Stáváme se jejím majitelem a vymáháme ji na svůj účet."

Potíže má dnes podle něj kdekdo. "Platí se ještě hůř než se platilo, je velká druhotná platební neschopnost. Lidi potřebují peníze dostat co nejrychleji a prodej pohledávek to umožňuje," vysvětluje Veselý, který má v oboru patnáctiletou zkušenost.

"Velice rychle také roste prodej pohledávek měst za nájmy bytů a nebytů," naznačuje Veselý prohlubující se neschopnost domácností a drobných podnikatelů platit nájem v obecních bytech a komerčních prostorách.

V krizi navíc podle Veselého pohledávky rychle stárnou.

"Nejsme hyeny, ale potřebná služba"

"Když vám někdo prodává pohledávku za normální zdravou firmou, jako je třeba Škodovka, bývá bonita vysoká a běžně se vyplácí až 95 %," popisuje praxi Veselý. "Když se ale topí v dluzích, ty procenta padají samozřejmě rychle dolů. A když jde o firmu v konkurzu jsou pohledávky po ní prakticky nevymahatelné. Čím dřív se tedy pohledávka prodá, tím je její bonita vyšší," dodává.

Úřad práce v Ostravě
Úřad práce v Ostravě | Foto: aktualne.cz

Nemá však majitel firmy, která v krizi prosperuje z obchodování s dluhy jiných, trochu výčitky svědomí?

"Ježkovy voči! My fungujeme na trhu nějakých patnáct let a i v dobrých letech jsme sloužili podnikatelům. Pomáháme jim v případě, že si dostatečně neochránili své investice," hájí se Veselý. "Ta krize někde vznikla. A to, že teď máme žně, není naše chyba," dodává.

O tom, že podnikání v pohledávkách není "hyenismus" ale potřebná služba v tvrdé realitě cyklického kapitalismu svědčí podle Veselého i rostoucí poptávka po poradenských službách, prevenci a školeních. A to - i v souvislosti s asi rok platným insolvenčním zákonem - ze stany firem, hospodářské komory i městských a obecních úřadů.

"Asociace potvrzuje, že po prvotní ,panické' vlně rychlého inkasa se společnosti začínají vážně zajímat o celkové systémové ošetření správy a inkasa pohledávek," hlásí také nedávná zpráva AIA.

 

Právě se děje

Další zprávy