Bruselští optimisté věří, že ekonomika už horší nebude

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 6. 2009 12:58
Hospodářské oživení ale budou brzdit stoupající nezaměstnanost a klesající zásoby
Foto: Reuters

Brusel - Ekonomika eurozóny už má nejspíš nejhorší za sebou. Hospodářské oživení ale budou brzdit stoupající nezaměstnanost a klesající zásoby. Uvedla to v pondělí Evropská komise ve své čtvrtletní zprávě.

Komise upozornila, že stimulační opatření přináší ovoce, ale vlády se musejí po příchodu oživení ekonomiky vrátit k rozpočtové obezřetnosti.

"V posledních několika týdnech jsou k vidění některé velmi rané známky zlepšení," uvedla komise. "Z hlediska poklesu HDP se zdá, že nejhorší je za námi, a naše jarní prognóza předpovídá tlumené oživení v roce 2010," dodala.

Hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí snížil o rekordních 2,5 procenta proti předchozím třem měsícům. V dalších čtvrtletích očekávají analytici mírnější pokles.

Míra nezaměstnanosti v eurozóně se v dubnu vyšplhala na 9,2 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za téměř deset let. "Stoupající nezaměstnanost by mohla dále narušit důvěru a stát se velkou zátěží pro oživení," upozornila komise.

Komise dnes v samostatné zprávě oznámila, že ekonomická nálada v Evropě se v červnu potřetí za sebou zlepšila, protože rostou naděje, že hospodářský útlum začíná polevovat. Důvěra však zůstala v blízkosti nejslabší úrovně za dvě desetiletí.


 

Právě se děje

Další zprávy