Škody obrazem:Voda brala kapříky i antuku krále hazardu

Karel Toman
27. 6. 2009 19:02
Voda si nevybírala, ničila hospody, živnosti, malé i velké firmy a majetek spolků
Odklízení škod. Hasičský záchranný sbor z Hlučína v pátek pomáhal odklízet škody v Hustopečích nad Bečvou spolu s desítkami policistů. Chvil k odpočinku, jako je tahle, mnoho neměli.
Odklízení škod. Hasičský záchranný sbor z Hlučína v pátek pomáhal odklízet škody v Hustopečích nad Bečvou spolu s desítkami policistů. Chvil k odpočinku, jako je tahle, mnoho neměli. | Foto: Karel Toman

Hustopeče nad Bečvou, Zašová - Tahle firma si o povodeň skoro říkala. Elektron Etto stojí v Hustopečích nad Bečvou přímo na břehu potůčku, který se ve středu po osmé večer proměnil ve tři metry hlubokou řeku.

Dva dny na to se nahnědlé vlnky pod můstkem zase tváří nevinně jako zkrotlý rabiját.

"Škoda? Úhrnem tak půl druhého milionu," odhaduje spolumajitel firmy Petr Jankových. Je pátek, pět večer, dva dny po pohromě. Zaměstnanci, kteří celý den uklízeli dílny, už jsou doma. Pro Jankových a dalšího spolumajitele ale den ještě zdaleka nekončí.

Hustopeče, Zašová, i novojičínská čtvrť Žilina. Sídla, která zasáhly náhlé záplavy po silných bouřkách, se vinou kolem jindy neškodných toků. Hospody, obchůdky, živnosti a malé firmy jako Elektron Etto tam ničila náhlá vlna stejně důkladně jako domácnosti.

Čekání na agenta

"Materiály a keramika - tři sta tisíc. Trubky, co se musely vyházet, tak sto tisíc. Vrata, energie, voda, dalších sto tisíc. Propad ve výrobě. Já myslím tak půl druhého milionu korun," odhaduje škody Jankových.

"Pojištěnou máme budovu a drahé stroje. Volal jsem České pojišťovně hned první den po povodni a ještě se od nich nikdo neobjevil,"  vysvětluje spolumajitel firmy Elektron Etto, která v obci s necelými dvěmi tisíci obyvatel dává práci šestadvaceti zaměstnancům.

Na zabahněné zahradě domu naproti přes ulici přitom pojišťovací agentka sepisovala škody už odpoledne.

"Příští týden ještě budeme uklízet a vysoušet stroje. Počítáme, že výrobu obnovíme přespříští týden," odhaduje spolumajitel firmy na výrobu topných těles.

Několik kilometrů proti proudu Bečvy je v pátek na jednom z jejích přítoků v obci Zašová situace stejná.

"Z pojišťovny tu ještě nikdo nebyl," odsekává rozmrzele jeden z pracovníků tamní firmy Vapol, kteří za pomoci dobrovolných hasičů a proudů vody zametají blátivou kaši do odkrytého kanálu. "Škody? Obrovské. Auta, počítačové vybavení, materiály. Půjde to do milionů," odhaduje.

"Jestli mi teď zvednou pojistku? To nevím."

Firma Vapol v Zašové. "Škody? Obrovské. Počítače, auta, materiály, všechno pod vodou."
Firma Vapol v Zašové. "Škody? Obrovské. Počítače, auta, materiály, všechno pod vodou." | Foto: Karel Toman

Voda brala kapříky i antuku Ivo Valenty

Na parkovišti stojí  auta se zabahněnými sedačkami a trávou zachycenou na tažném zařízení. Firma s obratem přes sedmdesát milionů bude podle odhadu zaměstnanců odklízet povodňové škody dva týdny.

Šrámy ale nechá velká voda i na ekonomice spolků. V Hustopečích například voda vymetla dva rybníky tamní pobočky Českého rybářského svazu. V Zašové zdevastovala tamní tenisový areál.

"Všichni ještě vzpomínáme na katastrofální povodeň v roce 1997, která postihla i náš areál. Díky obrovské pracovní aktivitě našich členů byl ale znovu zcela vybudován," píše se na webových stránkách Tenisového klubu Zašová.

I tento týden nadělala povodeň z šesti vzorných antukových kurtů klubu, který sponzoruje nadace kontroverzního uherskohradišťského podnikatele, krále hazardního a sázkového impéria Synot a jedné z postav "kapříkové" korupční kauzy Ivo Valenty, hrbolaté a kamenité koryto.

Firma Elektron Etto. Zaměstnanci vyklízejí výrobní halu plnou bláta. "Co nadělám, to je život," řekla spolumajitelka firmy, která škodu předběžně odhadla na 300 tisíc.
Firma Elektron Etto. Zaměstnanci vyklízejí výrobní halu plnou bláta. "Co nadělám, to je život," řekla spolumajitelka firmy, která škodu předběžně odhadla na 300 tisíc. | Foto: Karel Toman

Trpí domácnosti, živnosti i velké firmy

Peripetie s pojišťovnami teď ale čekají i postižené domácnosti. „Auto mám pojištěné u Allianzky," uvažuje Milan Dobiáš na okraji louky za tenisovými kurty obce Zašová. "Mám jen povinné ručení. Lidi mi říkali, že bych to musel mít zvlášť připojištěné, aby mi něco dali. Uvidíme, co z nich dostanu," přemítá Dobiáš.

V příkopu pod ním mezitím na jeřáb čeká jeho dodávka vklíněná mezi stromy, z které už někdo ukradl rádio. Proud ji sem odnesl z asi 120 metrů vzdáleného parkoviště.

Nahoře v obci je zastavený plyn, jen asi dva metry scházelo a voda podemlela i sloup elektrického vedení s velkou trafostanicí. Kus za Dobiášovou dodávkou podsypává bagr podemletou kolej. Připomíná tak, že škody se ani tentokrát nevyhnuly ani velkým firmám.

 

Právě se děje

Další zprávy