Čína proti dolaru, chce novou rezervní měnu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
26. 6. 2009 16:08
Ta by prý omezila dominanci dolaru
Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Peking - Čínská centrální banka v pátek vyzvala k vytvoření mezinárodní rezervní měny, jež by snížila světovou dominanci dolaru. Ta podle banky zhoršila současnou finanční krizi. Informovala o tom agentura Reuters.

"Mezinárodní měnový systém ovládaný jednou suverénní měnou zintenzivnil koncentraci rizika a šíření krize," uvedla banka ve své výroční zprávě o finanční stabilitě.

"Abychom se vyhnuli vážným nedostatkům při používání suverénní měny jako rezervní měny, musíme vytvořit mezinárodní rezervní měnu, která bude oddělená od suverénních států a dokáže si udržet stabilní hodnotu v dlouhém období," dodala.

Čínští představitelé již delší dobu vyjadřují obavy, že rozsáhlá rozpočtová i měnová stimulační opatření ve Spojených státech povedou k poklesu kurzu dolaru. To by způsobilo Číně velké ztráty v jejím rozsáhlém portfoliu amerických dluhopisů.

Světová banka vylepšila svůj odhad růstu čínské ekonomiky pro letošní rok. Z původních 6,5 procenta ho zvýšila na 7,2 procenta. "Vývoj reálné ekonomiky byl lepší, než se očekávalo před třemi měsíci. Co je ale důležitější, půjčky u bank v prvním čtvrtletí roku 2009 byly mnohem větší, než se odhadovalo," oznámila Světová banka.

 

Právě se děje

Další zprávy