Farmáři blokovali dopravu, protest pomalu končí

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 6. 2009 13:15
Mléčná krize zpomalila na tři hodiny dopravu na důležitých tazích
Protest u brněnské Olympie
Protest u brněnské Olympie | Foto: Jan Langer

Brno - Jízdu po dálnicích D1 a D5 a několika dalších hlavních tazích bylo v pondělí dopoledne lépe oželet. V sedmi krajích totiž úderem deváté vyjela na silnice pomalu projíždějící osobní i nákladní auta, traktory, ale někde i pluhy. Na protest proti výkupním cenám mléka.

Zemědělci dopravu blokovali zhruba tři hodiny.

Podle mluvčí Agrární komory Eugenie Línkové bylo krátce po začátku protestu nejvíce farmářů na D1 na Vysočině. Před desátou hodinou již bylo na silnicích i dálnicích asi 1900 kusů nákladních i osobních aut a zemědělské techniky.

"Pevně věříme, že většina lidí nás pochopí," doufal prezident Agrární komory Jan Veleba. Ten byl po celou dobu protestu přítomen u brněnského obchodního centra Olympia. 

Kterým místům se vyhnout?

Protest u brněnské Olympie
Protest u brněnské Olympie | Foto: Jan Langer

D1. Na cestu se zemědělci vydali krátce po 9. hodině od obchodního domu Ikea a zamířili pomalu k dálnicím D1 a D2. O kilometr dál, u modřického nákupního centra Olympia se shromáždilo několik desítek nákladních vozů a traktorů, zamířily také k D2. Na kruhovém objezdu u centra krouží traktory a kombajny. Od 11 hodin se začaly kolony rozpouštět.

D1 Vysočina: Blokované jsou  také sjezdy z D1, konkrétně exit 112 na Jihlavu, 119 na Velký Beranov a 90 na Humpolec.  "Na dálnici D1 vyjela osobní a nákladní auta na sedmikilometrový úsek mezi exitem Pávov a Velký Beranov. Traktory se zapřaženou technikou a nákladní soupravy jsou na přivaděčích. Akci ukončíme v 11:00, ale potom se budou vozidla rozjíždět do svých podniků," řekl ČTK mluvčí vysočinské Agrární komory Karel Coufal.

Vysočina. V kraji blokují farmáři i menší silnice. Podle mluvčího komory na ně vyrazily čtyři stovky vozů.

D5. Protestující zemědělci naplánovali zablokování spojnice mezi Plzní a Prahou, konkrétně u Ejpovic nedaleko Plzně. Krátce před devátou ale podle serveru iDNES vyjela osobní i nákladní auta na úsek asi 300 metrů před touto křižovatkou. Provoz na Prahu je zcela zablokovaný.

Před desátou hodinou policisté odklonili dopravu ve směru na Prahu přes Kyšice, uzavřený je i sjezd na Ejpovice. Přes jedenáctou hodinou protest v blízkosti Plzně skončil.

E55.  Kolony vyjely po deváté hodině ve směru od Tábora i od Českých Budějovic, každá z nich čítá asi stovku osobních i nákladních vozů.

Protest u brněnské Olympie
Protest u brněnské Olympie | Foto: Jan Langer

I/14. Dvě kolony se šinou po silnici v Královéhradeckém kraji. Jedna postupuje od Náchoda, druhá od Rychnova nad Kněžnou. Setkat se mají v Dobrušce a možná pak zamíří k Opočnu. Protest končí kolem 11 hodiny, do Opočna nakonec kolony nevyjely.

I/35. Pomalu jedoucí vozy blokují silnici vedoucí z Hradce Králové směrem na Olomouc - konkrétně mezi tunelem v Hřebči a kruhovým objezdem v Moravské Třebové.

I/43. Pomalu jedoucí traktory a další zemědělská technika podle serveru iDNES blokuje i silnici z Brna na Svitavy, konkrétně za Bořitovem na Blanensku.

I/44. V čele průvodu pohřební vůz, za ním dvacítka traktorů s vleky. Na tuto překážku narazili řidiči na cestě ze Zábřehu do Mohelnice na Šumpersku od jedenácti dopoledne. Protest začal oproti plánu s půlhodinovým zpožděním.

Řípská ulice, Brno. Pomalu jedoucí zemědělci tvoří kolony v obou směrech.

Proč zemědělci protestují?

Důvodem, který zemědělce v březnu vyhnal na velký protest do ulic Prahy a dnes ráno na silnice v celé republice, jsou nízké výkupní ceny mléka.

Protest u brněnské Olympie
Protest u brněnské Olympie | Foto: Jan Langer

Ty jsou od loňského roku pod výrobní cenou, a farmáři tak na produkci mléka doplácejí. Podle Veleby utrží letos zemědělci o 4,5 miliardy korun méně než v loňském roce.

"Protesty chceme upozornit na to, co se stane, až zmizí krávy, odejdou pracovníci, přestaneme být soběstační v produkci mléka a zůstanou zde zelené plochy bez využití," řekl Veleba v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Lékem by podle zemědělců mělo být zavedení minimální výkupní ceny mléka nebo státní podpora chovatelům skotu, která je v jiných zemích Unie vyšší než v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy