Lidé při povodních přišli o stamiliony, stát o miliardy

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 6. 2009 16:10
Zničené jsou silnice, mosty, železniční tratě i domy
Teprve až voda úplně ustoupí, mohou lidé odhadnout úplný rozsah škod.
Teprve až voda úplně ustoupí, mohou lidé odhadnout úplný rozsah škod. | Foto: Jan Langer

Brno - Rozbouřené vody se pomalu stahují zpět do svých koryt a odhalují tak nové škody, které povodňová vlna na severu Moravy napáchala.

Pojišťovny jsou zavalené hlášeními o zaplavených sklepích, poškozených budovách, zničeném vybavení i osobních autech. První hlášení začala přicházet už ve čtvrtek ráno, a jak voda ustupuje, přibývá jich.

Česká pojišťovna dnes zdvojnásobila odhad hlášených událostí i způsobených škod. "Odhadovaný počet škod za celou republiku vzrostl již na 5000 s pojistným plněním ve výši 150 milionů korun," upřesnila Dagmar Koutská z odboru komunikace pojišťovny.

O škodách v objemu 75 milionů korun hovoří pojišťovna Allianz, další desítky milionů pak ve svých předběžných odhadech přidávají další pojišťovny.

Dokud však nebudou řeky zpět v korytech a nánosy bahna z domů nezmizí, o přesném rozsahu škod nebudou mít přehled ani sami majitelé.

Voda brala silnice i tratě

Škody na soukromém majetku však velmi pravděpodobně nebudou zdaleka dosahovat takových částek, jako ty, které voda napáchala na majetku státu.

Například jen na silnicích, které voda podemlela, podmáčela nebo zcela zaplavila, nejspíš škoda přesáhne miliardu korun.

"Téměř veškeré škody hlásí silničáři z Ostravska. Silnice první třídy ze Životic přes Nový Jičín do Hodslavic se ocitla celá pod vodou, hrubý odhad škod v tomto úseku činí až 800 milionů korun. Škodu až 100 milionů způsobil sesuv svahu na stejné silnici u obce Vrchy," odhaduje Ředitelství silnic a dálnic.

Na dalších 15 milionů pak nejspíš přijde oprava podemletého mostu na 307. kilometru dálnice D1. "Je to další výrazný zásah pro rozpočet České republiky," poznamenal ministr dopravy Gustáv Slamečka.

To Správa železniční a dopravní cesty, která pečuje o drážní infrastrukturu, se způsobené škody ani neodvažuje odhadovat.

"Bude zapotřebí trati proměřit, zkontrolovat terén a zjistit přesně, co se stalo. Teprve potom budeme vyčíslovat náklady na opravy. Velmi hrubým odhadem však lze říci, že se budou pohybovat ve stovkách milionů korun," shrnul mluvčí správy Pavel Halla.

O milionový majetek přišly plynárny i elektrárny

Voda na své ničivé cestě likvidovala také rozvody plynu a elektřiny. Pro energetiky však vodní záplava neznamenala takové škody jako v minulosti orkán Kirill či bouře Emma.

"Škody na distribučním vedení po záplavách na Moravě jsou předběžně vyčísleny na čtyři miliony korun. Opravy budou podle mluvčí trvat několik dní. Prioritou prvních dnů bylo zajistit dodávky energie zákazníkům. Dodávky byly kompletně obnoveny s výjimkou jednoho rodinného domku v Jičíně," konstatovala mluvčí skupiny ČEZ Alice Lutišanová.

Velmi neurčitě hovoří i distributor plynu. Utržené potrubí v noci na čtvrtek připravilo o plyn téměř dvě tisícovky lidí.

"Škody budou nepochybně milionové. Kolik přesně, však zatím nedokážeme odhadnout," poznamenal mluvčí společnosti RWE Distribuční služby Jiří Bezděk.

 

Právě se děje

Další zprávy