Klimatizace bez kontroly? O2 platí statisícové pokuty

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 6. 2009 21:10
Rekordní pokutu zaplatí Telefónica O2, nezkontrolovala přes 1200 klimatizací.
V moderních kancelářských budovách je klimatizace samozřejmostí. Ne tak její povinná kontrola.
V moderních kancelářských budovách je klimatizace samozřejmostí. Ne tak její povinná kontrola. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Parné léto strávené v kanceláři dokáže klimatizace vcelku zpříjemnit. Ovšem pokud majitel klimatizační jednotky nezná zároveň své povinnosti, může se kancelářský chládek vcelku prodražit.

Například jednoho z největších tuzemských operátorů, Telefóniku O2 přišla klimatizace na 900 tisíc korun navíc - ještě k pořizovací ceně a provozním nákladům.

Pokud totiž majitel nezajistí pravidelné kontroly, a to revizním technikem uvedeným v registru Ministerstva životního prostředí, hrozí mu pokuta od České inspekce životního prostředí. Klimatizační jednotky totiž obsahují freon, který patří mezi bedlivě sledované látky kvůli svému vlivu na ozónovou vrstvu.

A jak zjistila Telefónica O2, postih může jít do statisíců.

O2 se brání: klimatizace jsme kontrolovali

„Mezi přitěžující okolnosti, které inspektoři zohlednili při stanovení výše pokuty, patří značně vysoký počet zařízení, na kterých měly být každoročně provedeny kontroly. Celkový počet nezajištěných kontrol byl 1 208 a celkové množství freonu v nekontrolovaných zařízeních přesáhl 4,5 tuny," vysvětlila výši pokuty mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Nedostatečné kontroly zjistila inspekce v pobočkách firmy v Praze a ve středních Čechách. V současné době se rozhoduje o další pokutě za stejný prohřešek v pobočkách O2 v Olomouci.

Telefónica O2 se však hájí tím, že ve sledovaném období, tedy letech 2005 až 2007, kontroly pravidelně prováděla. Jen při nich nevyužila služeb revizních techniků.

„Pravidelný servis klimatizačních zařízení v období  let 2005-2007 tak ve svém důsledku měl prakticky stejný efekt jako kontroly prováděné revizním technikem a vedl ke snížení rizika  případných závad,  při kterých mohlo dojít k úniku regulovaných látek do ovzduší," uvedl mluvčí společnosti Martin Žabka.

Navíc upozornil, že zákon nabyl účinnosti v dubnu roku 2005 a teprve poté byl vytvořen a následně doplňován registr revizních techniků.

„Zajistit ještě v tomtéž roce všechny revize zařízení s regulovanými látkami, striktně dle nových požadavků, bylo proto pro společnost s vysokým počtem zařízení na mnoha místech velmi nesnadné," dodal Žabka.

Pokuta však padla za období pokrývající i následující dva roky.

Telefónica není jediná

Operátor však není zdaleka jediný, na koho si kvůli kontrolám klimatizací inspektoři posvítili.

„V loňském roce inspekce provedla celkem 170 kontrol zaměřených právě na tuto povinnost. U některých provozovatelů těchto zařízení se totiž objevila snaha údaje falšovat. Kontroly byly namátkové a probíhaly jak u nadnárodních společností, tak u malých firem," popsala Awwadová.

Výsledkem bylo 38 postihů v celkové výši 879 500 korun. Z toho nejvyšší pokutu zaplatí obchodní řetězec Ahold za nezajištění kontrol těsnosti klimatizací ve svých pobočkách v Jindřichově Hradci, Brně a na Olomoucku. Celkem zaplatí 155 tisíc korun.

Většinou však pokuty za nezajištění povinností padaly v řádech desetitisíců. Postih dostaly například společnosti AZ Klima Brno, Lovochemie Lovosice, Magneton v Kroměříži, Aircraft Industries v Kunovicích nebo Správa letiště Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy