První odhad: Škody po povodních jdou do stamilionů

Ekonomika Ekonomika
25. 6. 2009 18:20
Od časného rána hlásí lidé pojišťovnám stovky škod úhrnem za desítky milionů.
Zaplavená auta lidé raději nemají startovat.
Zaplavená auta lidé raději nemají startovat. | Foto: Karel Toman

Brno - Několik tisíc hlášení očekávají pojišťovny v důsledku včerejších povodní. První začali jejich pobočky přijímat už dnes ráno. Škody půjdou do desítek milionů.

„Jenom během dneška ohlásilo škodu ze záplav 900 lidí," uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Nejvíce škod hlásili lidé ze Severní Moravy, přesněji z Novojičínska. Česká pojišťovna zatím eviduje 305 událostí s celkovou škodou odhadovanou na deset milionů korun. Dalších 151 událostí se škodou odhadovanou na 5 milionů, nahlásili lidé na Přerovsku.

„Očekáváme, že Česká pojišťovna přijme po této záplavové vlně přibližně tři tisíce hlášení s rozsahem škody přibližně 75 milionů korun. Její mobilní technici, jejichž stavy průběžně posiluje, jsou v terénu od čtvrtečního rána a budou prohlížet poškozené objekty i během celého nadcházejícího víkendu," dodal Bálek.

Milionové škody mají i podnikatelé

Zprávy o zničeném majetku přijímají i další pojišťovny.

„Od sedmi hodin ráno bylo nahlášeno přes 140 škod vztahujících se k poškození majetku povodní. Nejčastěji šlo o zaplacení rodinných domů a přilehlých nemovitostí," řekl ČTK mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda.

Nejčastěji přicházely zprávy z Novojičínska, kde byla situace nejhorší.

Kooperativa již ví o 200 postižených klientech. „Vzhledem k tomu, že jsou postiženy i větší budovy a některé podnikatelské subjekty, například zničené zásoby, odhadované škody již přesahují 50 milionů," uvedl člen představenstva Kooperativy Konštantín Alexejenko.

Fotografie jsou základ

Zaměstnanci pojišťoven upozorňují své klienty, že škodu je lepší hlásit až poté, co opadne voda a všechny způsobené škody jsou tak dobře vidět.

Důležité je také škodu dobře zdokumentovat. „Zničené nebo poškozené věci musí být vyfotografovány, jakmile to situace umožní. Čím více fotografií, tím lépe. Navíc aby se předešlo hromadění dalších pojistných událostí, měl by postižený začít ihned poté s úklidem a nezbytnými opravami," poznamenal Václav Bálek.

Škodu způsobenou na zaplavených autech pokryje jakékoliv havarijní pojištění. V případě, že vůz zalila voda, doporučují pojišťovny raději se nepokoušet startovat a pro jistotu odpojit autobaterii.

„Škodu pak neprodleně nahlásit, a pokud by vůz kdekoliv překážel, odtáhnout do bezpečí. Jestliže automobil zaplavila voda na úroveň palubní desky, bude škoda posuzována jako totální," dodal mluvčí největší pojišťovny.


 

Právě se děje

Další zprávy