Krize maže dolarové milionáře i v Česku

Ekonomika Ekonomika, Red Eko, ČTK
25. 6. 2009 10:05
Dolarových milionářů ubylo o více než 23 procent
Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha  - V Česku loni po letech růstu ubylo dolarových milionářů. Takto bohatých lidí, kteří podle aktuálního kurzu vlastní nejméně zhruba 19 milionů korun, bylo 12 800 po předloňských 16 700. Jde tak o pokles o 23,7 procenta. Vyplývá to z výzkumu společností Capgemini a Merrill Lynch.

Počet milionářů se loni v důsledku globální hospodářské krize prudce snížil celosvětově.

Lidí s majetkem v hodnotě od milionu do 30 milionů dolarů v roce 2008 podle zprávy ubylo 15 procent na 8,6 milionu. Celková hodnota jejich mění se snížila téměř o pětinu na 32,8 bilionu dolarů. Počet lidí s majetkem nad 30 milionů dolarů se propadl dokonce o 22,6 procenta.
 
"Za všechna ta léta, co děláme tuto zprávu, jsme neviděli takový pokles," uvedla Ileana van der Lindeová ze společnosti Capgemini.

Populace nejbohatších lidí se nachází nejvíce v Severní Americe, Asii a Evropě. K prvním třem zemím patří USA, Japonsko a Německo - majetek dolarových milionářů žijících v těchto zemích dosahuje 54 procent celosvětového majetku všech movitých. To znamená oproti roku 2007 nárůst o 0,7 procenta.

Počet čínských dolarových milionářů překonal počet zámožných lidí v Británii. Číňané tak v žebříčku nejbohatších lidí zaujímají 4. místo.

Nejbohatší na světě je Gates

Podle žebříčku prestižního magazínu Forbes je nejbohatším člověkem planety zakladatel Microsoftu Bill Gates. Loni ho ovšem z první příčky sesadil proslulý investor Warren Buffett.

Hodnotu Gatesova majetku Forbes odhadl na 40 miliard dolarů, Buffettovi letos s majetkem 37 miliard dolarů (784,4 miliardy Kč) patří druhá příčka.

Celkově se podle magazínu počet miliardářů kvůli krizi proti loňskému roku snížil o třetinu na 793 a jejich celkový majetek klesl o polovinu na 2,4 bilionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy