Firmy v Česku jedou na půl plynu, mnohé se bojí konce

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 6. 2009 18:51
Práce bude zase víc, doufají české firmy.
Pracují jen na "půl plynu". Většina firem v současnosti nevyužívá své kapacity bezezbytku.
Pracují jen na "půl plynu". Většina firem v současnosti nevyužívá své kapacity bezezbytku. | Foto: Tomáš Netočný

Brno - Práce nám ubylo, ale doufáme, že bude lépe. Nejspíš ale ještě pár desítek lidí propustíme. Na podobném prohlášení se podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy České republiky shodně většina českých podniků. A čtvrtina z nich dodává: jestli nebude lépe, nejspíš skončíme.

„Průzkum ukazuje na nevyjasněnost budoucího vývoje a nenaznačuje zatím žádné pozitivní změny ve srovnání s předchozími průzkumy, které by nasvědčovaly blízkému ukončení recese," zhodnotil Boris Dlouhý, ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

Zakázky mizí, ale bude líp, věří firmy

Hospodářská recese znamená pro většinu firem hlavně úbytek práce. Ve výsledku to znamená, že „jedou jen na půl plynu", tedy nevyužívají plně svou kapacitu. Nejčastěji dotázané společnosti uváděly, že jejich možnosti jsou využité na 60 až 80 procent.

„Jak vyplývá z jednání představitelů svazu se zástupci členských firem, pokud nedojde v příštím roce k obratu v zakázkách, dále se zhorší využívání tuzemských kapacit," uvedl Svaz ve své zprávě.

Klesající nasazení samozřejmě souvisí s poklesem objemu zakázek. Ten pokračoval ve druhém čtvrtletí stejně jako v tom prvním. Pocítilo jej plných 80 procent firem, které se průzkumu zúčastnily.

Co se objemu týká, pokles vyčíslila třetina postižených společnosti na 16 až 30 procent, srovnatelně velké procento společností pak dokonce přišlo až o polovinu zakázek.

„Deset procent respondentů se dostává ve vývoji zakázek ve druhém kvartále dokonce pod kritickou hranici, kdy zakázky poklesly o více než polovinu," uvádí se ve zprávě.

Ačkoliv jasnou vizi budoucnosti má v současné době málokterý podnik, mezi firmami oslovenými Svazem vládne mírný optimismus. Společností, které ke konci letošního roku očekávají opětovný nárůst zakázek, totiž podle průzkumu přibývá. Téměř čtvrtina z nich začátek růstu umisťuje už do třetího čtvrtletí, necelá třetina firem pak do posledních tří měsíců letošního roku.

Polovina firem nebude propouštět

„Za předpokladu, že v souvislosti s hospodářskou recesí nedojde ke zlepšení situace, stále více firem zvažuje zásadní kroky ohledně své budoucnosti. Alarmující je zjištění, že ukončení výroby zvažuje takřka čtvrtina tuzemských firem," upozorňuje Svaz průmyslu a obchodu.

Přestože hlavní vlny propouštění už má většina podniků za sebou, mírně ubylo těch, kdo se rozhodně nebudou dalších zaměstnanců zbavovat. Firem, které se nechystají propouštět je však mezi oslovenými společnostmi více než polovina.

Ty, které se k tomuto kroku odhodlají, plánují nejčastěji snižovat stavy o méně než 10 procent. Jen pět procent společností plánuje rozsáhlejší propouštění, které by zasáhlo víc než třetinu zaměstnanců.

Nedosažitelné úvěry a špatná morálka

Kromě samotné situace na trhu však české podniky trápí i samotné podmínky, které v České republice vládnou.

Konkrétně největší bolestí firem je špatná platební morálka jejich klientů. Stěžuje si na ni 92 procent oslovených společností a zároveň konstatují, že v této oblasti došlo ke zhoršení. Ještě letos v lednu si na stejný nešvar stěžovala polovina společností.

Další věc, která podnikům v Česku láme vaz, je zhoršující se přístup k úvěrům.

„Více než dvě třetiny hovoří v meziročním srovnání o zhoršení. Přitom v dubnu o problémech se získáváním provozních úvěrů hovořila zhruba polovina firem. Potvrzují se tak některé závěry z lednového šetření, kdy obavy, že dojde ke změně přístupu bank a tím zhoršení přístupu k financím, vyjádřilo 90 procent zástupců tuzemských firem," konstatuje se ve zprávě.


 

 

Právě se děje

Další zprávy