Quelle zachraňují politici, dají miliony na katalog

Ekonomika Ekonomika
19. 6. 2009 14:45
Miliony eur budou mít formu úvěrové záruky

Frankfurt - Bavorsko souhlasilo s tím, že finančně podpoří zásilkový obchod Quelle, aby mohl vydat svůj nový katalog na sezonu podzim/zima. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Quelle sídlí v bavorském Fürthu a je součástí skupiny Arcandor, která před časem vyhlásila bankrot. Částka, kterou Quelle potřebuje k dalšímu fungování a na které se bude Bavorsko podílet, dosahuje celkem 50 milionů eur a má mít formu úvěrové záruky. Bavorská vláda na svém pátečním mimořádném zasedání uvedla, že je Quelle připravena přispět více než 20 miliony eur.

"Bavorsko poskytne největší část záruky, protože nejvíc pracovních míst v Quelle je v Bavorsku," uvedl mluvčí tamních úřadů podle agentury AFP.

Od bank se očekává, že předloží návrh, jak skupině Quelle zajistit finanční potřeby. Teprve pak bude zřejmě firma schopna zahájit tisk katalogu. Banky by mohly své stanovisko sdělit ještě během pátku.

"Všichni zúčastnění souhlasili, že rychlá akce je nezbytná k tomu, aby byly zachovány operace a tolik pracovních míst, kolik je jen možné," uvedla podle agentury Bloomberg bavorská vláda.

Německá společnost Arcandor kontroluje Quelle a cestovní kancelář Thomas Cook. Má také podíly v další zásilkové firmě Neckermann a cestovní kanceláři Bucher Reisen.

Insolvenční správce ve čtvrtek podle Reuters prohlásil, že udržet Quelle při životě je pro zkrachovalý Arcandor prioritou.

"Příjem objednávek, dodávky zboží a plnění závazků vůči zákazníkům i obchodním partnerům zůstávají nadále zachovány beze změn. V současné době je dokončován hlavní katalog pro sezonu podzim/zima 2009, který bude rozeslán zákazníkům koncem června," uvedlo minulý týden na svých internetových stránkách vedení české pobočky Quelle.

 

Právě se děje

Další zprávy