Jak se pomáhá nezaměstnaným? Také podivnými zakázkami

Tomáš Fránek
19. 6. 2009 11:55
Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo už druhou pokutu za kurzy
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo už druhou pokutu za zakázky, ve které vybíralo firmu pořádající kurzy pro nezaměstnané lidi na Ostravsku a Mostecku.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že ministerstvo musí zaplatit 80 tisíc korun za závažné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek.

Podivné podmínky

Už na začátku května antimonopolní úřad rozhodl, že ministerstvo za další zakázku spojenou s kurzy pro nezaměstnané má platit dosud nejvyšší pokutu, jakou kdy ministerstvo v Česku dostalo - 800 tisíc korun.

Zakázky získala firma Cofet, ve které je exúředník z ministerstva Ivan Noveský.

 

Podle antimonopolního úřadu ministerstvo požadovalo po uchazečích čestné prohlášení o průměrném počtu jejich zaměstnanců za poslední tři roky, kteří se zabývají problematikou dlouhodobě nezaměstnaných.

Nebylo ale jasné, zda požadavek znamenal počet zaměstnanců za tři roky nebo aktuální personální stav u jednotlivých dodavatelů.

To byla ale podle úřadu chyba, každý z uchazečů o zakázku si tento požadavek mohl vyložit jinak.

Za 13 milionů

„Uvedené technické kvalifikační kritérium mohlo být diskriminační pro dodavatele, kteří se zabývali velice úzkou specifickou problematikou, přestože tito zaměstnanci nebyli nezbytně nutní pro realizaci zakázky, jejíž objem činil 13 milionů korun," uvedl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Pokuta ve výši 80 tisíc je pravomocná, proti sankci ve výši 800 tisíc korun se ministerstvo odvolalo.

 

 

Právě se děje

Další zprávy