Kempům v Česku ubývají hosté. Hledají větší komfort

Ekonomika Ekonomika
22. 6. 2009 14:06
Během pěti let poklesl počet českých turistů v tuzemských kempech o 29 procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Praha - Kempy v Česku přicházejí o hosty. A to jak domácí, tak i zahraniční.

Minulý rok přespalo v kempech zhruba 720 tisíc Čechů, což je oproti předchozímu roku o 134 tisíc méně. Podobně klesá i počet ubytovaných cizinců, kterých v tuzemských kempech loni nocovalo oproti roku 2007 o 23 tisíc méně, celkem to bylo přibližně 162 tisíc lidí.

Zatímco ještě v roce 2004 přespalo v kempech rekordních 1,02 milionu Čechů, během pěti let poklesl jejich počet o 29 procent. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury bude zájem o ubytování v českých kempech klesat i v budoucnu.

Životní úroveň roste

Jaký je důvod? Mluvčí asociace věří, že s rostoucí životní úrovní vyhledávají turisté větší komfort. Kempy prý lákají především nízkou cenou, což bylo pro domácí turisty ještě před pěti lety rozhodující, nyní se ale jejich chování změnilo.

V kempech navíc klesá i počet zahraničních návštěvníků, nejčastějších Holanďanů loni přijelo kolem 47 tisíc, Poláků zhruba deset tisíc a Slováků se ubytovalo asi sedm tisíc.

Ekonomická krize trend poklesu hostů v tuzemských kempech navíc pravděpodobně nijak zásadně nezmění. "Kvůli současné ekonomické krizi můžeme sice letos čekat určité zastavení výrazných poklesů zájmu o české kempy, jelikož se někteří čeští turisté rozhodnou z důvodu úspor kempy k dovolené využít. Z dlouhodobého hlediska je však trvalý trend poklesu zcela zřejmý," předpověděl Okamura.

Podle něj je tak potřeba zásadně změnit současnou strategii stávajících kempů tak, aby se z nich co nejrychleji stalo atraktivní ubytování tříhvězdičkového standardu. To znamená rozšíření služeb například o dětský bazének či jiné atrakce, kulturní program, restauraci a také lepší sociální a hygienické zázemí.

Kempů v Česku ubývá. Loni se jejich počet snížil o sedm na 509 zařízení. Nejvíc z nich je v Jihočeském kraji, včetně Šumavy 143 kempů.

 

Právě se děje

Další zprávy