Miliardové investice do zón stát hodnotil ledabyle

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 6. 2009 15:23
Vedení CzechInvestu považuje podporu průmyslových zón za úspěšnou
Prezident NKÚ František Dohnal
Prezident NKÚ František Dohnal | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve čtvrtek kritizoval ministerstvo průmyslu a obchodu za to, že společně s agenturou CzechInvest ledabyle hodnotilo přínos miliardových státních investic do průmyslových zón.

Od roku 1998 do konce loňského roku získalo státní podporu v celkové výši 9,184 miliardy korun 101 průmyslových zón, kontrola NKÚ se týkala let 2004 až 2008.

"MPO sice ve svých materiálech opakovaně hodnotí podporu průmyslových zón jako vysoce efektivní s multiplikačními efekty, věrohodné hodnocení s vyčíslením všech souvisejících nákladů a s objektivně doloženým vyčíslením přínosů však doposud nezajistilo," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Neověřené údaje

Vyhodnocení podpory průmyslových zón zpracované CzechInvestem mělo podle Dohnala nízkou vypovídací schopnost, protože agentura při jeho zpracování vycházela z neověřených a nepřesných údajů. "MPO ani CzechInvest smluvně nezajistily možnost ověřování správnosti údajů u investorů. Průběžná hodnocení podpory průmyslových zón z národních programů, která MPO a CzechInvest zpracovaly v letech 2004 až 2008, byla neúplná a nevěrohodná. V dokumentacích programů jsou nedostatky, včetně početních chyb," upozornil Dohnal.

Mluvčí MPO Tomáš Bartovský sdělil, že projekty strategických průmyslových zón, které kritizuje kontrolní zpráva NKÚ, podpořilo MPO na základě rozhodnutí vlády. "Při hodnocení efektivity těchto projektů NKÚ postupoval rigidně a nezohlednil pozitivní sekundární efekt, který podpořené průmyslové zóny měly," uvedl.

Díky průmyslovým zónám, jako je například nošovická zóna s automobilkou Hyundai, v regionech podle Bartovského posílil sektor služeb a logistiky a v řadě případů se také zlepšila dopravní infrastruktura. "Příchod nových podniků do průmyslových zón také přinesl zakázky pro místní subdodavatele. Další nedostatky, které popsala kontrolní zpráva NKÚ, analyzujeme a učiníme vše, co bude možné, abychom je odstranili," dodal Bartovský.

Podpora byla úspěšná, tvrdí CzechInvest

Vedení CzechInvestu považuje podporu průmyslových zón za úspěšnou. Investoři v tuzemských průmyslových zónách do konce loňského roku investovali 210 miliard korun. Je to zhruba třiadvacetinásobek částky, kterou do stavby průmyslových zón vložil stát. V průmyslových zónách investovalo 606 společností, jež zaměstnaly 103054 lidí.

"Vedle vysokého počtu nových pracovních míst svědčí o úspěchu programu podpory i to, že investoři obsadili už plných 78,6 procenta z celkové podpořené plochy v jednotlivých průmyslových zónách," uvedla v dubnu pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

 

Právě se děje

Další zprávy