British Airways žádá zaměstnance: Pracujte zadarmo

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
17. 6. 2009 20:30
Aerolinky oznámily rekordní roční ztrátu, podle svého šéfa bojují o přežití
Foto: Reuters

Londýn/Praha - Evropské aerolinky British Airways požádaly své zaměstnance, aby v červenci pracovali týden až měsíc zadarmo, nebo si vzali v té době neplacené volno. Informovala o tom agentura Reuters.

Letecká společnost vykázala v uplynulém fiskálním roce rekordní ztrátu 611,9 milionů dolarů a podle svého šéfa Willieho Walshe bojuje v současnosti o přežití.

Walsh, který si ročně vydělává 735 tisíc liber, nedávno sám oznámil, že v příští měsíc firmu povede bez nároku na mzdu.

Odborům se ale krok společnosti příliš nezamlouvá. "Willie Walsh si může dovolit pracovat měsíc bez platu," uvedl podle listu Wall Street Journal mluvčí odborů. "To naši členové nemohou."

Žádost o přijetí neplacené práce se týká zaměstnanců ve Velké Británii, kterých je 40 tisíc. Podle British Airways ji akceptovala už tisícovka zaměstnanců.

Aerolinky zároveň popřely, že by v případě snižování počtu pracovníků upřednostnily ty, kteří se dobrovolně rozhodnou pracovat zadarmo. Mimo to se ve společnosti mají na dobu od tří až šesti měsíců snížit platy na různých pozicích.

Šetří i ČSA

Krize v letectví se netýká jen britských aerolinek. Letos by měly celkové ztráty zhruba 230 leteckých společností ve světě dosáhnout devíti miliard dolarů, odhadlo Mezinárodní sdružení pro leteckou přepravu.

České aerolinie se vzhledem ke krizi rozhodly letos uspořit na mzdových nákladech 250 milionů korun. Oznámily například, že plat pilotů ČSA se od počátku dubna sníží přibližně o šest procent, přičemž jejich průměrný plat dosahuje zhruba 200 tisíc korun. 

Na snížení platů koncem dubna přistoupila většina odborových organizací v ČSA kromě mechaniků. "Po jednáních s odborovými organizacemi došlo od 1. dubna 2009, respektive od 1.června 2009 u osmi z devíti odborových organizací k dohodě o úspoře snížením mezd s tím, že jedna odborová organizace (OOLM) návrh na snížení mezd odmítla a proto bylo představenstvo nuceno jít cestou propouštění v míře adekvátní 5% úspoře mzdových nákladů," uvedla tisková mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Společnost hospodařila v prvním čtvrtletí letošního roku se ztrátou 1,318 miliardy korun před zdaněním. Znamená to téměř o půl miliardy horší výsledek než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy