Pošta chce mohutně investovat, má na to dvě miliardy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 6. 2009 12:18
Loni to bylo 663 milionů korun
Česká pošta. Ilustrační foto.
Česká pošta. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta letos hodlá výrazně zvýšit celkové investice z loňských 663 milionů korun na dvě miliardy. Uvedli to zástupci společnosti během úterního otevření nové pobočky v pražském Edenu.

"Pošta chce investovat do moderních technologií. Tyto investice musí sloužit zkvalitnění služeb a obsluhy našich zákazníků. Zároveň chceme zvýšit informovanost a zkvalitnit prostředí pro zákazníky i pro zaměstnance pošty," uvedl generální ředitel Petr Sedláček.

Podle Sedláčka pošta v minulých letech investovala výrazně méně, než potřebovala. Krátila investice do softwaru, počítačového vybavení, elektronických služeb, obnovy vozového parku, poboček i výchovy a vzdělávání lidí.

Nová pobočka v nákupním centru Eden má ukázat směr, kterým se bude pošta ubírat v dalších letech. Má nový vzhled, přepážky nemají skla a jsou vybaveny moderní výpočetní technikou. Personál má nově navržené uniformy. Po vyhodnocení pilotního provozu a možných dílčích úpravách chce podnik nový vzhled použít i na dalších poštách.

Pošta v současnosti provozuje celkem 3364 poboček. Do začátku minulého roku byla rozdělena do sedmi odštěpných závodů, což se projevilo i na nejednotné podobě poboček. Do obnovy poboček a budování nových prostor pošta loni investovala kolem 150 milionů korun, na obnovu stejnokrojů pak kolem 72 milionů.

Pošta letos čeká výnosy kolem 20 miliard korun a zisk do 100 milionů korun. Proti minulým letům je plánovaný zisk výrazně nižší, což souvisí s nárůstem investic.

 

Právě se děje

Další zprávy