ČNB má pesimistický scénář vývoje krize, přečtěte si ho

Ekonomika Ekonomika
16. 6. 2009 10:43
Centrální banka naznačila, co přijde v případě zhoršení ekonomického vývoje
Foto: Reuters

Praha - Co v současnosti ohrožuje českou ekonomiku a co by se stalo v případě, že by se krize ještě zhoršila? I na to se pokusila odpovědět Zpráva o finanční stabilitě 2008/2009, kterou v úterý zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Hlavní riziko pro další vývoj české ekonomiky v následujících dvou letech představuje případné prohloubení recese v Evropě. Ta by se v Česku mohla projevit výrazným poklesem exportu a průmyslové výroby.

Nepříznivý vývoj by podle pesimistického scénáře v konečném důsledku způsobil nárůst nezaměstnanosti a propad disponibilních příjmů domácností.

Zhoršení kvality úvěrů

Český bankovní sektor by mohl čelit riziku zhoršování kvality úvěrů a nárůstu nesplácených úvěrů.

Nárůst platební neschopnosti

Výraznému zpřísnění finančních podmínek by v případě zhoršení ekonomické situace podle centrální banky čelily také domácí podniky, které by se potýkaly se zvýšenou mírou insolvence a růstem rizikových marží u úvěrů.

Případná vlna podnikových bankrotů by pak mohla zapříčinit rostoucí úvěrové ztráty finančních institucí. Vlivem přebytečných kapacit v evropském průmyslu by zároveň klesly ceny průmyslových výrobců, upozorňuje ČNB.

Růst nezaměstnanosti a omezení příjmů

Pesimistický scénář ČNB popisuje také možné dopady na růst nezaměstnanosti a omezení příjmů domácností. "To by dále snížilo kupní sílu domácností a omezilo jejich schopnost splácet hypoteční a spotřební úvěry, čímž by se úvěrové ztráty bank dále prohloubily," uvádí zpráva centrální banky.

Pokles cen bytů

České domácnosti by nemusely mít na splácení hypoték, a to se může projevit v následném poklesu cen nemovitostí určených k bydlení.

 

Právě se děje

Další zprávy