Výměna oken je málo, dotaci nedostanete, říká expert

Ekonomika Ekonomika
15. 6. 2009 13:30
Odborník radí, jak žádat o dotaci na zateplení, i kdo na ně má nárok.

Praha - První banka, Česká spořitelna, začala přijímat žádosti z miliardového programu určeného zejména na zateplování a výměnu kotlů a oken.

Další banky se pak přidají na začátku července. Banky budou přijímat a zpracovávat žádosti a pak proplácet prostředky z dotace Státního fondu životního prostředí na účty žadatelů.

Dotace jsou vždy vypláceny až po realizaci projektu a pokrývají maximálně 60 procent investice.

Jak postupovat při žádosti o dotaci? Co musí splnit žadatelé za podmínky? Může banka žádost odmítnout a z jakých důvodů? Mohou lidé o dotace žádat jenom při zahájení prací nebo i zpětně? Mohou lidé využít k vyřízení dotací všech poboček banky?

Na vaše otázky online odpovídá od 13 - 14 hodin Ladislav Dvořák, manažer strategických projektů České spořitelny.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:03Autor: dotaz

Otázka: řím je dotace výhodnější, když ve finále vyjde mnohem dráž než od jiných firem jež dotace nemohou poskytovat ale jsou mnohem levnější a není potřeba dokumentace . Je to jen džob pro určité firmy. Kolik obyčejných rodin na to má ? Proč nemouhou být slevy pro všechny firmy třebas určité procenta ? ...

Ladislav Dvořák: Seznam firem je otevřený a podle mých informací není obtížné se na něj dostat. Firmy vybírá SFŽP.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:06Autor: Dušan

Otázka: Dobrý den
Chceme přestavovat starý dům. Vyměnit a zateplit střechu a udělat nové podlahy, vyměnit okna a udělat udělat nové topení (dosud uhlí a dřevo) a koupelnu. Musíme mít kvůli dotaci napřed nějaký energetický audit? Musíme mít kotelnu biomasu nebo bude stačit krbová vložka? Děkuji.

Ladislav Dvořák: Záleží, pro kterou oblast podpory a která opatření se rozhodnete. V zásadě stačí tři opatření, uvádíte jich více.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:08Autor: Olga

Otázka: Dobrý den,
jsme naprosto nezkušení důchodci,
prosím, popište nám přesně postup, co máme udělat, abychom získali dotaci. Kde existují nějací poradci, chceme tepelné čerpadlo, vyměnit okna a zateplit dvě strany domu a odizolovat půdu.Kam máme jít nejdřív. Děkuji.

Ladislav Dvořák: Vámi uváděná opatření podmínky programu splňují. Při rozsahu vámi uváděných úprav by bylo nejlépe začít od výběru dodavatele. Informace, mimo jiné i o schválených dodavatelích, najdete na stránkách www.zelenausporam.cz.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:09Autor: Radek Prokeš

Otázka: Dobrý den, chci dělat půdní vestavbu ve starém domě, měnit okna, zateplit střechu, stropy,můžu získat dotaci? Vnější plášť zateplovat nebudu, stěny jsou kamenné a obávám se jak by se kamenivo chovalo pod zateplením. Děkuji Radek

Ladislav Dvořák: Musíte realizovat alespoň tři opatření, vámi uváděná do nich spadají.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:10Autor: Tomas

Otázka: Hezky den, bydlim v dome se 4 bytovymi jednotkami, muj byt ma diky pudni vestavbe cca 150m2, ostatni do 70m2... Mame narok na statni prispevek na zatepleni? Moc dekuji a preji pekny den

Ladislav Dvořák: Ano, týká se i bytových domů (cihlových).

Odpovězeno: 15. 06. | 13:11Autor: Fanek

Otázka: Pokud bude třeba projít byrokratickou mašinérií jako u všeho v naší zemi, tak potěš koště!!! U nás je úředníček pánem i když věcem nerozumí. Tolik k tomu.

Ladislav Dvořák: Jedná se o státní prostředky, takže určitá administrativa je nutná. Program byl ale vytvářen tak, aby byla pokud možno minimální.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:11Autor: Konvalinka

Otázka: Existuje nějaká wwwstránka kde to vše je ?

Ladislav Dvořák: www.zelenausporam.cz

Odpovězeno: 15. 06. | 13:13Autor: Pavel Reichel

Otázka: V těchto dnech zateplujeme rodinný dům, obvodové stěny původně 45 cm, nová izolace z minerální vlny 12 cm. Okna jsme měnili postupně od roku 1995, střechu izolovali 15 cm minerální vlny v roce 1995. Doklady (faktury) mám. Dostávám rozporné informace, jestli jsou dotace v tomto případě reálné.

Ladislav Dvořák: Program se bude postupně upravovat. Podle současných podmínek opatření realizovaná v roce 1995 uznat nelze, na podzim by však mělo dojít ke změně.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:14Autor: milda

Otázka: dobrý den, uvažuje se o zjednodušení papírové agendy, která je nutná pro získání dotace, děkuji.

Ladislav Dvořák: Administrativa je stanovena SFŽP, banky působí pouze jako zprostředkovatelé. Podle mých informací se zatím zjednodušení žádosti nepřipravuje.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:15Autor: Martin

Otázka: Dobrý den. Lze zjískat dotaci na zateplení a nová okna na dům v němž mám trvalé bydliště, ale pozemek je dle územního plánu v kategorii rekreační a jedná se tudíž o chatu? Dům nemá č. popisné, ale č. evidenční.
Děkuji.

Ladislav Dvořák: Musí se jednat o objekt k bydlení.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:16Autor: josef

Otázka: Syn vlastní 4bytový dům,tři byty jsou pronajímány.V jednom bytě bydlí.V případě výměny oken budou mít nárok na dotaci?Montáž provede dodavatel plastových oken.Náklady budou činit cca 350 000.-
Dům je vytápěn samostatným plyn.topením v každém bytě

Ladislav Dvořák: Samotná výměna oken nestačí, musí být realizována minimálně 3 opatření.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:18Autor: Josef ze Zlína

Otázka: Dobrý den, co můžou dělat obyvatelé tzv. Baťovských domků ve Zlíně, pro které je požadavek tloušťky materiálu pro naprosto nevýhodné z toho důvodu, že aby dosáhly na dotace, museli by udělat obklad takové tloušťky, že by už tak typicky malá okna v takových domech vypadala jako výklenky ve věznici.

Ladislav Dvořák: Je třeba hledat technické řešení, které podmínky splní. Nejedná se však pouze o zateplení, vždy se realizují minimálně 3 opatření, takže jejich kombinací je pravděpodobně možné na parametry dosáhnout.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:22Autor: george.63

Otázka: Dobrý den. V loňském roce jsem zateplil foukanou minerální vlnou stropy a pořídil plastová okna v celém domě. V současné době již mám nakoupený materiál na zateplení fasády, kterou hodlám provést svépomocí. Mám nárok na dotaci, alespoň v některé uvedené části?

Ladislav Dvořák: Práce musí být provedeny firmami ze seznamu SFŽP.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:24Autor: Frantisek

Otázka: Zdravim. Mam dum v obci, nikdo v nem neni trvale hlasen zatim. Nenasel jsem nikde v zakonech pojem rekreacni dům. Mohu dostat dotaci, nebo se tam musi nekdo prihlasit? Dekuji

Ladislav Dvořák: Dům by měl být využíván k bydlení.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:25Autor: polo

Otázka: Dobrý den, mám rozestavěnou novostavbu před kolaudací a chci zateplovat dfasádu můžu požádat o dotaci?

Ladislav Dvořák: Program se vztahuje na již dokončené domy. U novostaveb lze dotovat výstavbu v pasivním energetickém standardu.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:31Autor: Hynek VP

Otázka: Dobrý den. Na podzim 2008 jsem vyměnil okna, zateplil fasádu. Akce byla dokončena k 31.12.2008 Letos chci zateplit strop. Všechno prostřednictvím zaregistrovaných firem u SFŽP. Projekt na zateplení dosud nemám, nechám dodatečně zpracovat. Mám nárok na dotaci, pokud vyjde výpočet úspor?

Ladislav Dvořák: Opatření by měla být ukončena po 1.4.2009, připravuje se však změna.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:32Autor: JK

Otázka: Dobrý den,

kolaudace novostavby RD proběhla v roce 2006. Dům je kompletně zateplen (střecha, stěny, podlahy), má kvalitní izolační okna, na střeše solární termické panely a má rekuperační větrací jednotku. Existuje způsob, jak získat dotaci?
Děkuji.

Ladislav Dvořák: Zatím nejspíše ne, připravuje se však změna programu.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:33Autor: Naďa

Otázka: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na dotaci.V domě bydlíme,trv.bydliště máme jinde,1/2 oken a vchod.dveře jsme vyměnili před 2 roky (fa),druhou polovinu oken měníme v 06/2009 (fa),podlahy máme odizolované (svépomocí).Dům je starý přes 100 let (přev.kamenný).Jak dosáhnout na dotaci?Děkuji

Ladislav Dvořák: Samotná výměna oken není dostačující.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:33Autor: kaja

Otázka: Dobrý den, v tisku jsem se dočetl, že se "Zelená úsporám" týká i zateplení mezi přízemím a suterénem nebo naopak. TOTO ZATEPLENÍ SE TÝKÁ I STROPU V PŘÍZEMÍ (resp.prostoru mezi stropem v přízemí a podlahou v podkroví). SPLŇOVALO BY TO PODMÍNKY (2 věci: plastová okna a toto zateplení) Děkuji

Ladislav Dvořák: Opatření musí zatím být minimálně 3.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:34Autor: Krejci

Otázka: Dobry, nen. Z duvodu estetickych i pamatkovych chceme vymenit u kastlovych/spaletovych oken puvodni venkovni kridla za zateplena. Nicmene na tuto vymenu neexistuje udelat posudek uspory nebot by musel byt specificky pro kazde jednotlive okno. Nechystate zmenu v pravidlech? dekuji za odpoved.

Ladislav Dvořák: Změna pravidel se připravuje.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:34Autor: Jirka

Otázka: Dobry den

Uvazuje se o poskytnuti dotaci pro upravy provadene svepomoci, napr uhradou casti materialu?

Ladislav Dvořák: Podle mých informací zatím ne.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:35Autor: Alena

Otázka: Dobrý den,
V květnu jsem nechala vyměnit okna a chystám zateplování domu.Okna nám dodala a montovata firma OKNOPLASTIK ale přez zprostředkovatele na výměnu nebylo nutné stav.povolení ani kolaudace, mohu i tak požádat o dotace?Jak je to s měřením energetické úspory, tu lze udělat i po výměně?

Ladislav Dvořák: Opět - opatření musí být realizována alespoň 3.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:35Autor: Kareš

Otázka: Dobrý den,
v loňském roce (květen 2008) jse zkoulaudoval nízkoenergetickou dřevostavbu. Dočetl jsem se , že dotační program byl otevřen pro akce před 1.4.2009
Existuje způsob jak získat dotaci i na tento typ stavby ?

Ladislav Dvořák: Oficiálně bude otevření programu realizováno až na podzim tohoto roku.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:37Autor: Zuzana

Otázka: Dobrý den, chystáme se stavět RD s vytápěním pomocí tepelného čerpadla - vrtu. Na co vše můžeme dotaci využít?I na zateplení, izolaci, okna apod. nebo to se týká jen rekonstrukcí a ne nové vystavby? Děkuji.

Ladislav Dvořák: U nové výstavby musí domek splňovat tzv. pasivní energetický standard.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:37Autor: David Fixa

Otázka: Právě teď procházi náš panelový družstevní dům zateplovací rekonstrukcí, máme ještě šanci se do programu zapojit?

Ladislav Dvořák: Program se netýká zateplení panelových domů. U panelových domů jej lze využít pouze k instalaci termických panelů.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:39Autor: VH

Otázka: dobrý den..pracuji v oboru, v projekční kanceláři..zajímali jsme se o podmínky a dospěli jsme k názoru, že dotaci lze získat pouze na stavbu pasivního domu..požadavky na izolace jsou vyšší než doporučené hodnoty v tepelně technických normách...chci se zeptat jestli jsme se náhodou nezmýlili...

Ladislav Dvořák: U nové výstavby platí standardy nastavené fondem. U rekonstrukcí jsou dle mého názoru podmínky měkčí.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:40Autor: frantisek

Otázka: Dobry den,

postavili sme novy RD, zateplil som ho, mam okna s U=1,1 a topym tepelnym cerpadlom voda-voda. Kolaudoval som v listopadu 2008. Mam narok na dotaci?

Ladislav Dvořák: Tak, jak to uvádíte, zatím nejspíše ne. Podmínky programu se však budou pravděpodobně na podzim měnit.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:41Autor: Martin Zlin

Otázka: Dobrý den, chtěl bych využít nabídky firmy, která dodatečně zatepluje okna, kdy ve stávajících oknech vymění obyčejné sklo za izolační dvojsklo (Ug1,1>). Součástí montáže je také silikonové těsnění do rámu okna.
Dosáhnu také tímto způsobem zateplení (jedno ze 3 dílčích) na dotace? Dekuji za odpověď

Ladislav Dvořák: Realizovat musíte minimálně 3 opatření. Zda Vámi uváděná technologie splňuje podmínky, nechte, prosím, posoudit odborníka.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:42Autor: Tomáš K.

Otázka: Dobrý den,
jakou spotřebu musí mít dům, dle vás pasivního charakteru, aby dosáhl na dotaci 220tis.Kč.Po stavbě musí projít jakými zkouškami, aby byla zaslána dotace a za jak dlouho dorazí. Plánujeme rekuperaci, ohřev vzduchu, zásobník tepla se solárními panely a el ohřevem.
Děkuji TK

Ladislav Dvořák: Informace najdete na stránkách www.zelenausporam.cz.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:43Autor: Martin K.

Otázka: Dobrý den,

dokončujeme novostavbu rodinného domu, který dle energetického auditu spadá do kategorie A (dle současných platných norem). Dům je přitápěn solárním systémem (bez bazénu). Mohu na takovýto dům rovněž žádat příspěvek jako na celek, nebo pouze na část týkající se solárního zařízení. Děkuj

Ladislav Dvořák: Dům musí splňovat pasivní energetický standard. Podmínky na www.zelenausporam.cz.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:44Autor: Jan

Otázka: Dobrý den,
mám postavený nový RD - dřevostavba, kolaudace srpen 2008, kotel na peletky instalovaný říjen 2008,nemám energetický průkaz budovy (prý cca 10.000,-), dá se dosáhnout dotace? Děkuji

Ladislav Dvořák: Tak, jak to uvádíte zatím nejspíše ne. Doporučuji konzultaci s pracovištěm fondu - www.zelenausporam.cz.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:45Autor: Pavel

Otázka: Co všechno musím splnit abych dostal dotaci a v jaké bude hodnotě.Kolik musím vynaložit nákladů na splnění podmínek k dotaci?Mám v úmyslu vymněnitkotel na uhlí,za kotel na peletky,výmněnit okna za plastová,zateplit fasádu i střechu.Děkuji za odpověď.

Ladislav Dvořák: Popis je to dlouhý - viz. www.zelenausporam.cz.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:46Autor: Nováková

Otázka: Dobrý den,
vlastním RD, okna jsme vyměnili v r.2003, nyní připravujeme novou izolaci střechy. Je možné získat dotaci ? Jakým způsobem připravit projekt ?
Děkuji

Ladislav Dvořák: Je třeba realizovat alespoň 3 opatření. Samotná izolace střechy je nedostatečná.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:47Autor: Inge

Otázka: Koncem lonského roku jsem vyměnila špaletová okna za plastová a nyní měním střechu. Chtěla bych ještě letošním roce přejít na topení z pevného paliva na plyn. Dosahnu na dotace ?

Ladislav Dvořák: Bohužel opatření realizovaná v minulosti zatím nejsou započítatelná. Úprava se připravuje na podzim. Výměna střechy je nedostatečná - musí se jednat o zateplení.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:48Autor: K1

Otázka: Je možnost získat dotaci i pro malou provozovnu firmy?
Je možnost práce provést svépomocí pod dozorem nějakého z orgánu?
Zrovna jsme vyměnili okna,chceme v budoucnu ještě zateplit celý objekt a pořídit nový kotel.Stávající je na uhlí.Máme výměru, 550m2 zastavěné plochy.V jaké výši by to cca bylo?

Ladislav Dvořák: Dotace se týká pouze objektů určených k bydlení.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:48Autor: Dušan Svoboda

Otázka: Dobrý den. Před několika lety jsem provedl zateplení fasády, stropu a výměnu vchodových dveří. v současné době mi chybí pouze výměna poloviny oken ( první polovinu jsem vyměnil vloni). Mám šanci dostat dotaci alespoň na tato okna? děkuji

Ladislav Dvořák: Zatím ne, připravuje se však změna programu směřující k uznání minulých opatření. Pravděpodobně na podzim.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:49Autor: V.Š.

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mne zda je možné zažádat o dotaci v případě kompletní výměny oken u bytu v soukromém vlastnictví, jaké podklady je nutné vyplnit a v jaké procentní výši by byla případně možná. Předem děkuji za odpověď.

Ladislav Dvořák: Samotná výměna oken není dostačující, je třeba realizovat alespoň 3 opatření.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:49Autor: Stanislav Jihlava

Otázka: Dobrý den,
neplánujete zvýšit dotaci na pasivní domy, jenom topný systém stojí až 500tis.Kč a dotace 220tis.Kč mi nepřipadá jako dostačující motivace.Neplánujete rozšířit dotace i na nízkoenergetické domy, když je o ně tak malý zájem?
Děkuji

Ladislav Dvořák: Dotaz je nutné směřovat na fond - www.sfzp.cz.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:50Autor: Jaroslava

Otázka: Dobrý den,
v činžáku jsme vyměňovali okna a zateplovali dům, akce skončila koncem dubna. Můžeme si zažádat o dotaci?

Ladislav Dvořák: Pokud se bude jednat o tři opatření - např. zateplena nebyla pouze fasáda, ale i stropy, a dům je cihlový, tak ano.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:51Autor: PMR

Otázka: Vlastníme bytový dům se 4 bytovými jednotkami, kolaudovaný 2007, fasáda a zateplení nadzemních podlaží hotová. Rádi bychom nyní dodělali "sokl" (zateplení + fasádu přízemí/vykukující části podzemního podlaží-garáže) a odizolovali garáž (byt nad ní je studený. Lze získat podporu?

Ladislav Dvořák: Musí se jednat alespoň o 3 opatření - prosím prorovnejte s podmínkami fondu. www.zelenausporam.cz

Odpovězeno: 15. 06. | 13:52Autor: PMR - doplnění

Otázka: pardon, dům se 3 jednotkami. Odizolování garáže je myšleno zateplení jejího stropu.

Ladislav Dvořák: dtto, počet bytových jednotek není rozhodující.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:52Autor: Gabka

Otázka: Dle informací, které jsem získala, tak o tuto dotaci nemá smysl žádat, svépomocí si dům zateplíme přesně o 65% levněji než kdybychom platili firmu a projekt. Navíc už nikde nepíšou, že když nesplníte danou úsporu, dotaci vrátíte.

Ladislav Dvořák: Práce svépomocí proplatit nelze.

Odpovězeno: 15. 06. | 13:53Autor: Eva

Otázka: Dobrý den, vlastníme hotel, ve kterém současně také bydlíme, v katastru nemovitostí je objekt vedený jako dům k bydlení, potřebovali bychom vyměnit okna a zateplit, je možnost na toto také záskat 60% dotaci?
Kotel máme na plyn..Díky za odpověď

Ladislav Dvořák: Doporučují konzultaci s pracovištěm fondu - www.sfzp.cz

Odpovězeno: 15. 06. | 13:59Autor: danaj

Otázka: Dobrý den,
můžeme požádat o dotaci pouze na výměnu někerých oken a vstupních dveří společně se zateplením stěn a stropu místnosti, kde není vyhovující izolace ? Děkuji za odpověď.

Ladislav Dvořák: Musí se jednat o komplexní zateplení a mělo by být dosaženo celkových parametrů úspory.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:00Autor: Sarka

Otázka: máma SVJ - 6bytových jednotek.Chceme novou strechu - zateplenou, zateplit fasádu, a dovymnenit okna ve spol. prostorech na plastová.4 byty topí plynem. co potrebujeme k dosazení dotace.? njaké finance jsou ve fondu oprav. Dekuji za odpoved.

Ladislav Dvořák: Musíte realizovat tři opatření - zateplení střech, fasády a výměna okem by mohly podmínky splnit.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:01Autor: Hanka Vlčková

Otázka: Dobrý den. Stavíme RD svépomoci.Pouze okna a vch.dveře montovala firma - rok 2006a2007. Čili není to rekonstrukce ani nízkoenergetická stavba.Podle dostupných inf. nespadáme do žádné kategorie. Nebo s mýlíme?Kolaudace ještě neproběhla. Děkuji. H.V.

Ladislav Dvořák: Pokud nesplníte pasivní energetický standard, tak na dotaci nejspíše nedosáhnete.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:01Autor: ruprt

Otázka: http://egzem.cz/index.php?k=1477 - odborníci radí...

Ladislav Dvořák: ??

Odpovězeno: 15. 06. | 14:03Autor: tepáč

Otázka: Mám RD a zrušil jsem kotel na uhlí. Místo něj jsem instaloval tepelné čerpadlo země- voda. Mám nárok na dotaci?

Ladislav Dvořák: Týká se opatření dokončených po 1.4.2009.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:04Autor: Matej Kratochvil

Otázka: Náš činžovní dům se nachází v památkové zóně, proto předpokládám, že právě díky tomu jej nebude možné zateplit ze strany ulice, kde jsou fresky a jiné reliéfy. Je možné žádat o příspěvek při zateplení jen vnitřní strany domu, příp.k tomu ještě výměny oken?

Ladislav Dvořák: Musí se jednat o tři opatření, dvě nejsou dostatečná (pokud nedojde k výměně zdroje vytápění).

Odpovězeno: 15. 06. | 14:07Autor: Martina Trojanová

Otázka: Pane Dvořáku,
ráda bych se zeptala, zda při výpočtu tepelných ztrát se propočítává aktuální stav, budoucí stav nebo obojí. Je výstup z výpočtu použitelný pouze pro jeden konkrétní druh zateplení nebo je možné jej použít i pro jiné systémy zateplení fasády (odvětrávaná omítka, polystyren).

Ladislav Dvořák: Mělo by se jednat o dosažené hodnoty, tj. stav budoucí. Doporučuji ale ověřit na fondu.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:09Autor: Petr

Otázka: Dobry den, dum v Brne kde je celkem 40 bytu - cca 30 majitelu bytu, cca u dalsich 10 bytu je majitelem mesto. Dum je pavlacovy, cihlovy, drevena okna, puvodni strecha z 1940, pamatkove chraneny. Jakou cestou se vydat? Co udelat nejdrive? Ma cenu o penize zadat pamatkare i mesto atd? Dekuji

Ladislav Dvořák: Pokud realizujete 3 oaptření, lze o dotaci žádat. S památkově chráněným objektem však mohou být potíže. Pokud vím, připravuje se úprava programu, která by měla umožnit některá specifická opatření na památkově chráněných objektech. Tyto úpravy však vejdou v platnost nejdříve na podzim.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:10Autor: Michal B.

Otázka: Stavíme nový domek, vše dobře zateplujeme atd. ale vše di děláme samy, nakupujeme materiál a řemeslníci realizujou, je nějaká možnost dostat dotace když stavíme tímto způsobem?
Děkuji

Ladislav Dvořák: Je nutné dosáhnout pasivního energetického standardu a tento doložit.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:10Autor: Marisko

Otázka: Mám nárok na dotaci, pokud zateplím pouze fasádu Okna jsme již loni vyměnili a zateplení půdy či sklepa konstrukčně nepřichází v úvahu. Děkuji .

Ladislav Dvořák: Podle současných podmínek ne.

Odpovězeno: 15. 06. | 14:11Autor: Marie

Otázka: Zdravím,
Vztahuje se dotace i na automatické kotle na uhlí
typu Warimatik a podobně , které jsou vlastně jedinou možností ekologického vytápění ( kromě elektických) v tak malých obcích, kde není zaveden plyn a asi hodně dlouho nebude.

Ladislav Dvořák: Na kotle na uhlí se program nevztahuje (pokud nejde o jejich výměnu za kotle na biomasu).

 

Právě se děje

Další zprávy