ECB: Příští rok může přijít další bankovní krize

Ekonomika Ekonomika
14. 6. 2009 19:10
Záleží na tom, jak dlouho potrvá recese
Křižovatka Wall Street a nejmenované jednosměrky.
Křižovatka Wall Street a nejmenované jednosměrky. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Evropská centrální banka (ECB) se obává další krize v bankovním sektoru. Ta by podle ní mohla přijít už příští rok, a to v případě, že recese potrvá příliš dlouho. Napsal to britský list Daily Telegraph.

Expert v oblasti finanční stability pro ECB Dejan Krusec tvrdí, že pokud by došlo k oživení ekonomiky ve tvaru písmene "V", banky by byly dost silné na to, aby překonaly krátkodobý pokles.

"Pokud ale bude mít oživení tvar písmene "U", banky budou mít problém," doplnil Krusec. "Je zde 25 bank, které sledujeme, a které jsou strategicky důležité."

Problémem podle experta není letošní rok, ale rok 2010. "Banky eurozóny mají dostatečný kapitál, aby pokryly ztráty. Problematický je rok 2010. Starosti nám dělá délka trvání recese." 

Hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 4,8 procenta. Centrální banka pro letošek počítá s poklesem ekonomiky eurozóny o 4,6 procenta a o 0,3 procenta v roce 2010. Průměrná inflace by letos měla být na nízké úrovni kolem 0,3 procenta, ukazují nové odhady banky.

K oživení ekonomiky by nemělo dojít dříve než v polovině příštího roku. Tato prognóza tak prozatím vylučuje zotavení ve tvaru písmene "V".

 

Právě se děje

Další zprávy