Vinaři přivezli medaile z Kanady, lidé si jich všímají

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 6. 2009 10:20
Úspěchy na mezinárodních soutěžích vín pomáhají spíš větším vinařstvím. Pro ta malá však představují prestiž.
Moravští vinaři na výstavách dokazují, že jejich vína jsou světová.
Moravští vinaři na výstavách dokazují, že jejich vína jsou světová. | Foto: Šlechtitelská stanice vinařská Pološovice

Brno - Před časem slavili moravští vinaři své úspěchy na mezinárodní soutěži vín ve Valencii, tento týden obohatily sbírku úspěchů medaile ze soutěže Sélection Mondiales des Vins Canada.

Jedna zlatá a devět stříbrných medailí z Quebecu je o to cennějších, že moravská vína zaútočila na konkurenci na kanadské půdě úplně poprvé. A v konkurenci 1836 vzorků z 32 zemí celého světa.

"Letošní hodnocení bylo velice přísné, protože byly uděleny pouze tři velké zlaté medaile, které získala vína s hodnocením nad 95 bodů, 60 zlatých medailí a 491 medailí stříbrných. Přesto naši vinaři uspěli," upozornil Marek Babisz z Národního vinařského centra.

Nejúspěšnějším vinařem z moravského zastoupení se stal Pavel Binder z Rakvic. Kromě jediné zlaté medaile totiž získaly stříbrné medaile i další dva vzorky, které do soutěže přihlásil. Jeho úspěch tak byl stoprocentní.

Malým vinařům se zvýší prestiž

Rodinné vinařství, které hospodaří na pěti hektarech vinic, se však na příliv objednávek nechystá.

"Tyto medaile jsou spíš potvrzení pro mé současné odběratele, že jde o dobrá vína. Je to samozřejmě o reklamě a prestiži, ale že by se po oceněném víně najednou zaprášilo, tak to nefunguje," poznamenal Pavel Binder.

Ocenění z Kanady

Zlatá medaile:

Pavel Binder, Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2008

Stříbrné medaile:

Pavel Binder, Tramín červený, výběr z cibéb, 2006

Pavel Binder, Pálava, výběr z hroznů, 2008

Vladimír Tetur, Muškát moravský, kabinetní víno, 2008

Vladimír Tetur, Irsai Oliver, kabinetní víno, 2008

Víno Hort, Sauvignon, pozdní sběr, 2008

Víno Hort, Cabernet Sauvignon rosé, pozdní sběr, 2008

Vinné sklepy Valtice, Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2008

Vinné sklepy Valtice, Ryzlink rýnský, výběr z hroznů, 2007

Znovín Znojmo, Ryzlink rýnský, ledové víno, 2007

A ví, o čem mluví. Jen v loňském roce jeho vína získala patnáct různých medailí na výstavách doma i v zahraničí.

"Účast na soutěžích zapadá do komplexu vinařských prací. Je to takové potvrzení, že se s vínem dobře pracuje, lidé k tomu přihlížejí. Mnohem důležitější ale je, aby víno neustále šlo do vinoték a gastronomie, než aby se prodalo všechno najednou a člověk udělal jednorázově dobrý obchod," potvrzuje další úspěšný vinař z kanadské soutěže Vladimír Tetur z Velkých Bílovic.

Lidé medaile na lahvích chtějí

Větší vinařské společnosti však efekt medailí nalepených na etiketách oceněných vín zřetelně sledují.

"Na automatické lahvovací lince je lepení takových medailí komplikací. V určitém okamžiku je třeba proces přerušit, ručně nalepit medaile a zase lahve vrátit do procesu. Někdy se stane, že z nějakého důvodu medaile na lahve nenalepíme. Chybí třeba zrovna lidé, nebo není čas. A zákazníci pak volají, ptají se, zda je to stejné víno a jestli bychom jim tedy nemohli medaile poslat, že si je na lahve nalepí sami," přiblížil s úsměvem ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Podpora Národního vinařského centra a Vinařského fondu umožňuje moravským výrobcům vína účast na více zahraničních soutěžích než v minulosti.

"Náklady na přihlášení jednoho vzorku dosahovaly i s dopravou od pěti do deseti tisíc korun. Bylo třeba si opravdu dobře spočítat, zda se taková investice marketingově vyplatí. Fond teď hromadnou dopravou vzorků snižuje náklady a přispívá také polovinou poplatku, což zvyšuje dostupnost těchto soutěží," doplnil Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy