Kdo má nejvyšší a kdo nejnižší platy? Podívejte se

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
5. 6. 2009 13:15
Nejnižší mzdy berou lidé zaměstnaní v oblastech stravování a ubytování
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve kterých odvětvích se v Česku platí nejštědřeji a kde jsou mzdy naopak nejnižší? Podle dat Českého statistického úřadu byli i v letošními prvním čtvrtletí nejlépe placeni lidé v peněžnictví, pojišťovnictví, ale také IT.

Průměrná nominální mzda v oboru Peněžnictví a pojišťovnictví dosahovala celkem 53 987 korun, v porovnáním s uplynulým rokem se však nezměnila.

Platy v informačních a komunikačních technologiích se podle úřadu zvýšily o téměř devět procent na 45 516 korun. Mzda vzrostla rovněž ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Pracovníci v tomto oboru v průměru dostávají 39 420 korun, tedy o 10,5 procenta více než loni.

Naopak nejnižší průměrná mzda je v odvětví "ubytování, stravování a pohostinství", a to 11 721 korun. "Tam však bývá část pracovních příjmů získávána ve formě spropitného," dodává statistický úřad.

Nízké mzdy jsou i v odvětví "administrativní a podpůrné činnosti" (14 957 korun). Češi, kteří pracují v zemědělství, lesnictví a rybářství dostávají v průměru 15 840 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy