Platy v Česku téměř nerostou, mzda je 22941 korun

Ekonomika Ekonomika
5. 6. 2009 9:13
Jde o nárůst o 534 korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do mezd v Česku se promítá krize a lidem už platy téměř nerostou.

V letošním prvním čtvrtletí se průměrná mzda oproti stejnému období loni zvýšila o 534 korun na částku 22 941 korun. Meziročně tak vzrostla o 2,4 procenta a po odečtení vlivu inflace jde o navýšení o tři desetiny procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad.

Podle nového konceptu - na přepočtené počty zaměstnanců v celém národním hospodářství - dosáhla průměrná hrubá mzda celkem 22 328 korun. Což je meziroční reálný nárůst o procento.

Úřad totiž nově zahrnul do výpočtu průměrné mzdy i údaje za malé firmy, ve kterých pracuje méně než dvacet lidí. Původně ve svých rychlých informacích publikoval pouze data za podniky s dvaceti a více zaměstnanci.

Analytici: Mzdy stagnují

Analytici tento výsledek vesměs očekávali. "Díky nízké inflaci kolem dvou procent si i v době recese zaměstnanci mohou dovolit nepatrně více, než před rokem, ale jejich výdaje krotí i větší opatrnost," upozornil analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

"Průměrná mzda zaznamenává stagnaci v porovnání s trendy v předešlých letech. V České republice jsou již tradičně dvě typická období pro úpravu mezd, a sice začátek roku a 1. duben. Je to spojeno s výkaznictvím, účetnictvím a konsolidací celkových výsledků mateřských společností," vysvětluje Katarína Smrčeková, manažerka v Poradenství pro řízení lidských zdrojů PricewaterhouseCoopers Česká republika.

Zatímco v předešlých letech byly podle ní nárůsty mezd přibližně pětiprocentní, tento rok jsou nárůsty minimální až žádné. Většina společností na trhu zmrazuje, nebo dokonce snižuje náklady na odměňování.

Krize se netýká platů ve všech odvětvích

"Na druhou stranu, krize nezasáhla všechna průmyslová odvětví a některé sektory budou tradičně navyšovat mzdy. Nicméně očekávané navýšení, průřezové přes všechna odvětví, nebude vyšší než 1,7 procenta, dle výsledku našeho průzkumu," doplnila Smrčeková.

Loni v prvním čtvrtletí průměrná mzda stoupla o více než deset procent. Za růstem stála kumulace výplat odměn kvůli zastropování plateb za sociální pojistné.

V roce 2008 průměrná mzda vzrostla o 1 848 korun na 23 542 korun. Proti předchozímu roku byla vyšší o 8,5 procenta, což představovalo nejvýraznější meziroční růst od roku 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy