Pád lotyšských dluhopisů potápí Východ, Česko se drží

Karel Toman
4. 6. 2009 13:20
Lotyšská vláda nenašla kupce pro své státní obligace, východní měny propadly
Vloni v listopadu podnikli Lotyši na svou Parex Bank učebnicový nájezd - během několika hodin vybrali miliony euro. Stát nakonec hroutící se banku koupil a tím paniku zastavil.
Vloni v listopadu podnikli Lotyši na svou Parex Bank učebnicový nájezd - během několika hodin vybrali miliony euro. Stát nakonec hroutící se banku koupil a tím paniku zastavil. | Foto: Karel Toman

Praha - Lotyšská vláda chtěla včerejší aukcí státních dluhopisů vydělat přes 70 milionů euro, tedy zhruba 1,89 miliardy korun. Prodej ale skončil fiaskem, kupec se nenašel.

"Ožily tak obavy o ekonomiky střední a východní Evropy," varovaly dnešní Financial Times. Kurzy "východních" měn, včetně české, šly vzápětí dolů.

České ministerstvo financí přitom v úterý oznámilo, že si chce i prodejem českých státních dluhopisů letos půjčit 280 miliard korun.

Na rozdíl od lotyšských ale o české dluhopisy zájem je. A například místo až 2,85% pádu forintu oproti dolaru poklesla česká koruna jen o 0,25%. Trhy tak zřejmě Česku věří.

"Včera byla také aukce státních dluhopisů a poptávka byla naopak velmi dobrá," ujišťuje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Pravděpodobně část šla i do zahraničí. Naprosto bych tedy nesrovnával Lotyšsko a Česko," dodává.

Po zimě se poptávka vrátila

"Aukce českých dluhopisů probíhají dvě až tři za měsíc. V zimě těsně po pádu Lehmann Brothers byla cítit snížená poptávka. Od března se to ale otočilo," vysvětluje Sobíšek (viz graf vývoje poptávky po českých dluhopisech za poslední rok na konci textu).

Například koncem dubna ministerstvo financí prodalo na zahraničních trzích dluhopisy za 1,5 miliardy eur, tedy asi 40 miliard korun.

Důvodem rostoucího zadlužení státu formou dluhopisů jsou i vyšší deficity státních rozpočtů. Kvůli krizi totiž stát vybírá méně na daních, zároveň chce ale v následujících letech udržet schodky rozpočtů pod 150 miliard korun.

Z podobných důvodů chtěla své dluhopisy prodat i lotyšská vláda.

Dluhopisy si budou moci koupit i domácnosti

České ministerstvo financí chce vydat dluhopisy také například kvůli dostavbě dálnice D47. Letos by to mělo být 8,4 miliardy korun a příští rok 11,4 miliardy. V červnu chce vydat dluhopisy za 22 miliard korun a v červenci a srpnu za 12 miliard korun.

Připravuje se ale také prodej státních dluhopisů domácnostem. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba spustí někdy v posledním čtvrtletí.

Podle dřívějších informací bude nominální hodnota státního dluhopisu pro drobné klienty jedna koruna. Zájemci si ale budou muset pořídit jisté minimální množství a budou muset mít zřízen účet u Střediska cenných papírů.


 

Právě se děje

Další zprávy