Úřad sbírá data o lécích a lidech, která by šla zneužít

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
6. 6. 2009 8:00
Stačí předložit v lékárně recept a citlivá data putují do úložiště, které střeží soukromé firmy
Stačí předložit recept a citlivá data putují po internetu.
Stačí předložit recept a citlivá data putují po internetu. | Foto: Aktuálně.cz

 Praha - Každý den tím tunelem proteče na dvě stě tisíc citlivých údajů českých pacientů.

Ten, kdo by ta data uviděl, měl by o lidech naprostý přehled. Věděl by o každé pilulce, kterou pacient spolkl. Znal by jeho choroby a to, kdo mu léky předepisuje. Měl by také představu o cenách, které pacienti za léky zaplatili. 

Za data, která v květnu začal sbírat Státní ústav pro kontrolu léčiv, by proto ráda zaplatila každá farmaceutická firma. Ke konkurenčnímu boji by je dokázaly využít i zdravotní pojišťovny.

Dnes k nim má například jedna z pojišťoven blíže. Data má totiž střežit - šifrovat soukromá firma s vazbou na Hutnickou zdravotní pojišťovnu. A tedy i na pojišťovnu Agel, se kterou se HZP v červenci sloučí.

Stačí předložit recept

Na přelomu loňského a letošního roku zřídil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) takzvané "centrální úložiště dat". Tedy místo, kam se mají digitálně shromažďovat citlivé údaje všech lidí. Napojeno bude na internet.

To, že má úložiště vzniknout a sbírat data, stanovil SÚKLu zákonodárce. Má jít o „organizační součást Ústavu".

Stačí jen přijít do lékárny a předložit recept. A data se do systému můžou začít načítat.

"Každý den se v něm objeví na dvě stě tisíc nových údajů," chválí systém šéf SÚKLu Martin Beneš. A to se do něj ještě nezapojily všechny lékárny. Prozatím spolupracuje necelá polovina z nich.

Jediná firma ve výběrovém řízení 

Centrální úložiště dat

Centrální úložiště dat:

  • Provoz úložiště byl zahájen 31. 12. 2008
  • V lednu se začaly připojovat lékárny
  • Sběr dat SÚKL zahájil v květnu 2009
  • Připojeno je prozatím kolem 1250 lékáren z celkových 2606
  • Na systému se podílí 3 soukromé firmy - Netprosys, Telefónica O2 a Aquasoft.

Které údaje se sbírají:

  • Číslo pojištěnce (rodné číslo, nebo datum narození a jméno), kód léku, množství léku, cena původce, úhrada od pojišťovny, šarže přípravku, identifikační číslo lékaře, který lék předepsal, identifikační číslo lékárny.

Výdaje na provoz:

  • Dosavadní náklady na vznik úložiště činily 83 milionů Kč
  • Dalších 90 milionů bude stát roční provoz.
  • SÚKL předpokládá miliardové úspory.

 

Data má šifrovat soukromá společnost Netprosys. Do výběrového řízení se na konci loňského roku přihlásila podle mluvčí SÚKLu Veroniky Petlákové jako jediná. Zakázku získala.

Z údajů v obchodním rejstříku vyplývá, že se Netprosys v létě loňského roku stal součástí ostravských železáren Vítkovice. Ty v něm mají  majoritní podíl.

Právě Vítkovice přitom stály při zrodu Hutnické zdravotní pojišťovny. Ta se má začátkem července sloučit se zadluženou pojišťovnou Agel třineckého miliardáře Tomáše Chrenka.

Hutnická zdravotní pojišťovna však jakékoliv své napojení i napojení pojišťovny Agel na společnost Netprosys odmítla.

Lékárníci: Bojíme se zneužití dat

Nápad vytvořit centrální úložiště dat o receptech se už od začátku nelíbí lékárníkům. "Data v rukou soukromé firmy mohou kdykoliv uniknout. Zneužít se dají velmi snadno," upozorňuje šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

SÚKL ale jakoukoliv možnost zneužití dat odmítá. "Žádné informace nikam neuniknou, systém přispěje ke kvalitnější péči o pacienty," brání projekt šéf ústavu Martin Beneš.

Žádný z důvodů, kvůli kterým centrální úložiště vzniklo, podle lékárníků sběr dat neospravedlňuje.

Úložiště vzniklo oficiálně ze tří důvodů: Systém rozpozná případné falešné recepty narkomanů, kteří chtějí z léků získaných podvodem vyrábět drogy. Zamezí zbytečnému plýtvání léků. A odhalí případné chyby při užívání. Různí lékaři totiž mohou pacientovi předepsat takovou kombinaci prášků, která jim nakonec víc uškodí, než pomůže.

Do budoucna pak úložistě počítá také s takzvanými pacientskými listy. Každý pacient si na svém účtu bude moct kdykoliv zkontrolovat, kolik spotřeboval léků, jestli už nepřekročil limit, nebo kdy ho čeká další očkování.

Věc řeší Úřad pro ochranu osobních údajů

Podle mluvčího lékárnické komory Aleše Krebse ale nic z toho nakonec nebude.

"Elektronická preskripce, tedy výdej na elektronické recepty, nefunguje. A podle našich informací ani hned tak fungovat nebude. Narkomani si léky pro výrobu drog obstarají na Slovensku, navíc zákon jasně zcela hovoří o tom, že zneužitelný přípravek má být jen na lékařský předpis," vypočítává Krebs důvody, proč lékárníci s úložištěm nesouhlasí.

Data se podle něj sbírají "z jiného důvodu". "A to bez vědomí a souhlasu pacientů. Proto už to zkoumá Úřad pro ochranu osobních údajů," podotkl. Zpráva by měla být hotová tento měsíc.

Konkurenční boj

Možnost, že by se daly údaje zneužít ke konkurenčnímu boji, připouštějí i další odborníci.

"Pokud by se data dostala některé ze zdravotních pojišťoven, mohla by provádět selektivní nábor mezi klienty. Mohla by to dokonce i prodávat dalším ekonomickým subjektům. Jako každá ukradená data se to dá zneužít a dá se to zneužít velmi," říká šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Foto: Aktuálně.cz

Podle manažerky jedné z farmaceutických firem, která si nepřála zveřejnit jméno, by o taková data mohl mít veliký zájem i někdo z výrobců léků.

Firmy to v lékárnách zkoušejí i samy

"Firma, která kompletní data získá, může uzpůsobit svou marketingovou strategii. Vidí, které léky se lidem předepisují, kterým lékům dávají lékaři přednost. Zjistí, jak lépe obhájit svoje případné studie na nové léky. Pokud společnost ví, které léky konkurence jsou úspěšné, může také připravit určitý protitah," hodnotí.

Farmaceutické firmy se podle ní ostatně snaží získat data z lékáren i samy. "Reprezentanti firem pravidelně žádají u svých lékáren statistiku, jak se jejich léky prodávají. Občas zkouší žádat taky informace o stejném typu léků od konkurence. Některé lékárny informace poskytnou, další ne," uzavřela.

SÚKL: Nic se neděje

Každá z firem, která se na systému centrálního ukládání podílí, má povinnost data bedlivě střežit, říká Beneš.

Tvrdí, že pojišťovny si předávají informace o pacientech z konkurečních domů už nyní: "Pomáhá jim to vytvářet pojistné plány."

Pokud jde o farmaceutické firmy, o jejich zájmu Beneš nepochybuje. Proto chce podle něj SÚKL zveřejnit anonymně data o výdejích léčiv na svých stránkách. "Jedině touto cestou předejdeme napadání z prodeje dat, zneužívání ve prospěch jednoho subjektu před druhými," řekl.

Dokud se ale do systému nezapojí všechny lékárny, data nebudou on-line k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy