Recese dopadla na lázně v Česku, zahraniční hosté mizí

Veronika Skálová Veronika Skálová
5. 6. 2009 7:35
Lázním ubývají zahraniční hosté, Češi je zatím neopouštějí.
Za léčivými prameny přijelo letos do Karlových varů o 12 tisíc zahraničních hostů méně než vloni.
Za léčivými prameny přijelo letos do Karlových varů o 12 tisíc zahraničních hostů méně než vloni. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Budoucnost je nejistá, letos si odpočinek v lázních raději odpustíme. Podobné úvahy nejspíš napadají stále více cizinců, kteří si v minulosti přijížděli užívat lázeňských pobytů do Česka.

Počet hostů se totiž v letošním prvním čtvrtletí propadl o deset procent. Oproti prvnímu čtvrtletí roku 2008 si letos odpustilo návštěvu lázní v České republice 15 857 návštěvníků, z toho téměř 14 tisíc byli cizinci. A podnikatelé v lázeňství čísla potvrzují.

Krize odehnala nejvíc Němců

„Určitý úbytek klientů jsme sledovali už v posledním čtvrtletí loňského roku, pokračuje i letos. Týká se především hostů z Německa, těch ubylo nejvíc," poznamenal ekonomický ředitel Lázní Poděbrady Miloslav Peterka.

To, že nejopatrnější jsou v tomto ohledu německy mluvící klienti, potvrzují i v dalších vyhledávaných lázeňských lokalitách.

„Sledujeme úbytek nejen mezi hosty z Německa, ale i z nedalekého Rakouska. Naštěstí nejsme na zahraničních hostech výrazněji závislí, tvoří jen 15 až 20 procent naší klientely," uvedl provozní ředitel společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek.

Drahé hotely propad tolik nepostihl

Vzhledem k tomu, že největší množství zahraniční klientely míří do Karlovarského kraje, nejvyšší propady ukazují statistiky právě tam. Z celkového úbytku 14 tisíc cizinců připadá takřka 12 tisíc chybějících hostí právě na tento kraj.

Ale odliv zahraniční klientely nepostihl zřejmě všechny stejně. „Propad u nás není nijak drastický. Sice sledujeme určitý útlum ze strany německy hovořících klientů, ale není tak zásadní. Předpokládám, že cílová skupina našich hostů není krizí tak silně postižena," přiblížil generální ředitel karlovarské společnosti Imperial Group Alexandr Rebjonok.

Skupina totiž vlastní čtyřhvězdičkový hotel Imperial a lázeňský komplex Sanssouci se stejným standardem. A zatímco německých klientů letos přijelo o něco méně, návštěvnost ze strany rusky mluvících hostů se nijak nezměnila.

„Změnily se však mírně zvyklosti klientů. Zatímco dřív potvrzovali své rezervace až několik měsíců předem, nyní se tato doba zkrátila na týdny. Je vidět, že ekonomická nejistota kolem nich je vede k tomu, aby definitivní rozhodnutí o lázeňském pobytu odkládali na co nejzazší chvíli," dodal Rebjonok.

Češi z lázní zatím neodcházejí

Gratulovat si v současnosti mohou ti podnikatelé v lázeňství, kteří vsadili na platící českou klientelu. Jak je vidět ze statistik o návštěvnosti lázní v Česku, místní lidé „své" lázně nijak houfně neopouštějí.

Karlovy Vary.
Karlovy Vary. | Foto: Ondřej Besperát

„Zatímco u zahraničních klientů jsme zaznamenali pokles o 18 procent, u té české zatím žádný nenastal. A to hosté, přijíždějící ze zdravotních důvodů na pobyty hrazené zdravotními pojišťovnami tvoří pouze asi pětinu našich hostů," upozornil Jiří Dědek.

Luhačovicím se tak vyplácí pozornost věnovaná nabídce wellness a relaxačních pobytů, na kterou se soustředí už osm let. Další pozornost zaměří na zvýšení podílu klientely zahraniční.

„Právě probíhající rekonstrukce hotelu Alexandria jej změní ve čtyřhvězdičkový wellness hotel. Věříme, že tato novinka přivede další zahraniční i české hosty," dodal Dědek.

Zároveň upozornil, že Luhačovice budou i nadále lázněmi léčebnými pro ty, kterým hradí zdejší pobyt zdravotní pojišťovna.

A stejně mluví i zástupce poděbradské lázeňské společnosti. „Kapacity uvolněné odlivem zahraniční klientely nabídneme nemocným, kteří se zotavují po operaci srdce. Zároveň však rozšiřujeme nabídku kratších a víkendových pobytů pro ty, kdo si chtějí do Poděbrad přijet jen odpočinout," poznamenal Miloslav Peterka.

 

Právě se děje

Další zprávy