Ropa rychle zdražuje, cena stoupla nad 68 dolarů

Ekonomika Ekonomika
1. 6. 2009 16:28
Cena se vyšplhala nad 68 dolarů
Benzinka před hlavní úřadovnou OPEC ve Vídni. Ilustrační snímek
Benzinka před hlavní úřadovnou OPEC ve Vídni. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Londýn - Ceny ropy na světových trzích rostou. Barel americké lehké ropy se v pondělí poprvé od loňského listopadu vyšplhal nad 68 dolarů.

Ropa přitom už v květnu zdražila asi o 30 procent, což byl její největší měsíční nárůst za více než deset let. K růstu jí pomáhá mimo jiné pokračující růst čínské ekonomiky a posilování akciových trhů.

Cena se v průběhu dne vyšplhala až na 68,29 dolarů za barel. Barel severomořské ropy Brent zdražil v podobném rozsahu a dostal se mírně nad 67 dolarů.

Komodity podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka živí sázky na ekonomický obrat po dosažení dna součsné krize a také slábnoucí dolar.

Důvodem je dolar a akcie," řekl k růstu cen ropy Christopher Bellew z makléřské společnosti Bache Commodities. "Možná to není až tak překvapivé, když jsou zde šance na hospodářské oživení a vyšší poptávka po ropě," řekl makléř.

Jedním z důvodů, proč se cena ropy v minulých měsících držela nízko, byly i její vysoké zásoby. V některých částech světa bylo ropy tolik, že ji bylo nutné skladovat na lodích. Tyto zásoby se nyní snižují a členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) chtějí počkat na další pokles. Až potom by prý mohli zvýšit těžbu.

 

Právě se děje

Další zprávy