Blogger předpověděl krizi, po slávě přišly hrozby smrtí

Karel Toman
30. 5. 2009 17:11
Jihokorejský nezaměstnaný blogger Minerva rozdělil svými postřehy tamní společnost
Jako anonymního bloggera Jižní Korea Minervu hlatala. Jako nezaměstnaného analytika amatéra ho ale nepřijala.
Jako anonymního bloggera Jižní Korea Minervu hlatala. Jako nezaměstnaného analytika amatéra ho ale nepřijala. | Foto: Aktuálně.cz

Soul - Mladí ho zbožňovali jako kult. Staří ho zatracovali jako nepřítele státu, který škodí ekonomice. Jeho pesimistické předpovědi, například pád Lehman Brothers nebo jihokorejského wonu, se totiž plnily nepříjemně často.

Když se ale zjistilo, kdo nemilosrdný jihokorejský internetový blogger jménem Minerva ve skutečnosti je, sesypali se na něj ze všech stran.

Není to totiž žádný univerzitně vzdělaný finančník z Wall Streetu, jak o sobě v internetovém éteru tvrdil. Je to jedenatřicetiletý nezaměstnaný amatér a samouk s trochu "jánošíkovskými" motivy.

Byl zatčen a za "šíření lživých zpráv s úmyslem škodit" mu hrozilo až pět let vězení. Teď žije v úkrytu, pravidelně dostává výhrůžky smrtí a uvažuje o emigraci ze země, která ho zklamala svým pokrytectvím.

"Ekonomický prezident Jižní Koreje"

"Jakmile jsem vkročil do offline světa, narazil jsem do zdi. Jsem zhnusen, ztratil jsem veškeré iluze," citoval International Herald Tribune Park Dae-sunga alias Minervu. "Viděl jsem šílenství korejské společnosti. Už tady nemůžu žít, chci emigrovat," řekl Park.

Ještě před půl rokem, v době své největší slávy, si přitom vysloužil přezdívku "ekonomický prezident Jižní Koreje." Samozřejmě k velké nelibosti prezidenta skutečného, který byl naopak viněn, že hosodářskou situaci země nezvládá.

Parkova proměna na Minervu začala během jeho příprav na večerní univerzitu. Bývalý zaměstnanec telekomunikační společnosti si tehdy všiml, že neklid na trzích doprovázený popíráním jakýchkoliv potíží z oficiálních míst se znepokojivě podobá situaci před asijskou finanční krizí z let 1997 až 98.

Na klidu mu nepřidalo ani to, že se v ekonomických resortech začali vynořovat ti samí politici, kteří tehdy řídili jihokorejskou ekonomiku do propasti. Své postřehy proto začal publikovat na portálu Agora.

Nějaký čas si ho nikdo nevšímal. Když ale pár jeho předpovědí vyšlo, vyhrabali čtenáři jeho starší články a netrpělivě čekali na nové.

Psal, aby zabránil další sebevraždě

Nakonec to tenhle anonymní blogger dopracoval až k titulu "Občan novinář" od jedné nevládní organizace. Jedna televizní stanice vládě doporučovala, ať naslouchá jeho radám a knihkupectví vyhradila ve výlohách zvláštní místa pro knihy, které Minerva doporučil. Psaly o něm L.A. Times i Washington Post.

"Když jsem kritizoval vládu nebo neduhy naší společnosti, narozdíl od offline analytiků, kteří často píší dvojznačným jazykem, držel jsem se zásady padni, komu padni," řekl blogger reportérovi International Herald Tribune. Přiznal přitom, že mu to dovolila právě anonymita internetu.

Vloni 25. srpna Minerva předpověděl pád Lehman Brothers. Jihokorejská vláda přitom tou dobou chtěla v této bance koupit podíl. Za tři týdny ústav skutečně padl. Stejně přesná byla i Minervova říjnová předpověď, že pokud vláda nenalije do ekonomiky 30 miliard wonů, propadne se měna na 1400 wonů k dolaru. Za dva týdny se jeho proroctví naplnilo.
Vloni 25. srpna Minerva předpověděl pád Lehman Brothers. Jihokorejská vláda přitom tou dobou chtěla v této bance koupit podíl. Za tři týdny ústav skutečně padl. Stejně přesná byla i Minervova říjnová předpověď, že pokud vláda nenalije do ekonomiky 30 miliard wonů, propadne se měna na 1400 wonů k dolaru. Za dva týdny se jeho proroctví naplnilo. | Foto: Aktuálně.cz

Jeho důvody ke kritice ale podle něj byly čisté. "Během asijské finanční krize roku 1998 spáchali rodiče mého kamaráda ze zoufalství sebevraždu. Napadlo mně, že se budu chránit sebevzděláváním. Chtěl jsem varovat maloobchodníky a lidi, jejichž děti studují v zahraničí před nebezpečím rostoucího směnného kurzu," prozradil popud ke svým zhruba 280 zveřejněným článkům.

"Vláda se mnou ale zacházela jako s teroristou," dodal. Například ministr financí ho označil za "případ sociální patologie ohrožující demokracii."

V lednu byl Park zatčen a obviněn z "poškozování národní ekonomiky extrémně pesimistickými předpověďmi s úmyslem ohrozit veřejný zájem." Příznivci vlády vítali, že si na jeho strašení někdo konečně došlápl. Minervovi fanoušci ho naopak začali označovat za mučedníka svobodného slova v kyberprostoru.

"Mám vztek, že je Minerva na svobodě," přisadil si ministr financí, když byl nakonec Park 20. dubna pro nedostatek důkazů propuštěn.

Tím ale Parkovy problémy teprve začaly.

Minerva, prorok pádu establishmentu

Když se totiž během procesu ukázala jeho pravá identita, začali se od něj odvracet i jeho příznivci. Podle Herald Tribune najednou veřejnost v tradiční konfuciánské kultuře, kde je společenský status hluboce určován věkem a akademickými tituly, nevěděla, co si myslet.

Konzervativní deníky ho začaly označovat za šarlatána, nezaměstnaného "závisláka na internetu" a "vůdce kultu". Někteří z jeho bývalých fanoušků zase začali tvrdit, že není skutečný Minerva, ten že se stále skrývá.

Únorová vydání časopisů Chosun a Shin Dong si kladou stejnou otázku: Kdo je skutečný Minerva?
Únorová vydání časopisů Chosun a Shin Dong si kladou stejnou otázku: Kdo je skutečný Minerva? | Foto: Aktuálně.cz

Mnoho uznání pro něj nemají ani mediální experti. "Minerva byla iluze," řekl Kim Sung-hae z Korejské tiskové nadace. "Lidé chtěli proroka, on byl ale falešný. Vzal povrchní informace snadno dostupné na webu a poskládal je do demagogických příběhů."

"Fenomén Minerva" podle něj nicméně odráží ztrátu důvěry veřejnosti v autoritu vlády a tradičních ekonomických expertů.

"Myslím, že bych nebyl zatčen a lidé by nezpochybňovali mou identitu, kdybych byl absolventem špičkové univerzity," je přesvědčen Park.

"Nezbylo mi nic než odsudky. Nejdřív mně napadli konzervativci. Liberálové mně nejprve podporovali, pak mně ale zavrhli protože jsem se nemohl stát jejich mluvčím. Lituji toho, co jsem udělal. Blogovat už asi nikdy nebudu. Ne v Jižní Koreji."

 

Právě se děje

Další zprávy