Policie chce za krach Unionky trest pro celé vedení

Tomáš Fránek
27. 5. 2009 14:17
Škoda se vyšplhala na tři miliardy korun

Praha - Policisté navrhují, aby kvůli zkrachovalé Union bance stanulo před soudem sedm lidí. Podle vyšetřovatelů rozhodovali o poskytování rizikových úvěrů.

Detektivové škodu vyčíslili na více než tři miliardy korun. Všem obviněným hrozí až osm let za mřížemi, informoval mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Policie viní i ředitele

Potrestán by měl být i bývalý šéf banky Radovan Vávra. Toho původně chtěl z obžaloby vynechat olomoucký vrchní státní zástupce.

"Obvinění měli v letech 1999 - 2003 v jednotlivých případech, společně s dalšími odpovědnými osobami, rozhodovat o poskytnutí několika desítek úvěrů, které buď nebyly splaceny vůbec, nebo byly splaceny jen částečně. Dlužníkům byla opakovaně prodlužována lhůta splatnosti. Úvěry v řádech desítek až stovek milionů korun byly často použity k řešení předchozích úvěrů u Union banky," uvedl Skřepek.

Policie uvedla, že banka dávala úvěry lidem, u kterých bylo jasné, že je nebudou splácet nebo firmám, které nevyvíjely žádnou činnost. "Dlužníci často vykazovali extrémně vysokou zadluženost," řekl Škrepek.

Celkem by tak mělo před soudem za machinace v bance stanout devět lidí. Policisté obvinili i dva italské finančníky Giuseppe Roselliho a Paola Catalfama. Jejich podíl na nezákonných transakcích se ale řeší zvlášť.

Krach v roce 2003

"V případě cizinců byl návrh na podání obžaloby podán státnímu zastupitelství loni v listopadu. Nepodíleli se na všem. Proto bylo v jejich případě vyšetřování ukončeno dříve a nyní se dodělal zbytek," uvedl Skřepek.

Italská finanční skupina zastupovaná firmou Invesmart převzala Union banku na konci roku 2002. Počítala přitom s tím, že stát bance finančně pomůže. To se nestalo a banka 21. února roku 2003 zavřela všechny své pobočky v Česku a zkrachovala.

 

Právě se děje

Další zprávy