CTP brzdí v Česku, nedá stamiliony ani na Slovensku

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 5. 2009 10:48
CTP Invest pocítil už hypoteční krizi, ta hospodářská jej v Česku téměř zastavila.
Průmyslové zóny postavil CTP Invest na 24 místech v republice.
Průmyslové zóny postavil CTP Invest na 24 místech v republice. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Získat úvěr, postavit budovu a z nájemného dluh splácet. Podobným postupem postavila developerská společnost CTP Invest v České republice přes dvě desítky průmyslových a logistických zón a kancelářských budov. Až do loňského května.

Hypoteční krize ve Spojených státech, která předcházela té hospodářské, se totiž loni na jaře dotkla i českého kolosu s holandským majitelem a ztížila přístup k úvěrům.

Některé z projektů, například stavba devatenáctipatrového pětihvězdičkového hotelu v Brně na Heršpické ulici, se dočkaly zmrazení. Dluhy CTP u dodavatelů, mezi nimiž jsou i stavební společnosti Skanska nebo Imos, vyšplhaly do mnohamilionových výšin.

Krize změnila postup i tempo

Rok po začátku potíží věřitelé jednoho z největších developerů v Česku potvrzují, že CTP si domluvilo splátkové kalendáře, které dodržuje. A změnilo svůj dosavadní dravý postup. Dřív než poprvé kopne do země, chce mít pro budoucí stavbu jasného nájemce či majitele.

Dřívější rychlý rozvoj průmyslových parků a zón s písmeny CT v názvu však patří minulosti. Hlavně kvůli hospodářské krizi.

"Poptávka je nyní nižší, ale protože v průmyslových areálech, které tvoří základ našeho podnikání, nemáme velkou neobsazenost, není to pro nás stěžejní. Objem volných prostor se pohybuje kolem pěti procent, problematická by byla neobsazenost od patnácti procent výš," popsal situaci obchodní ředitel CTP Invest Jakub Pelikán.

Zpomalení výstavby nových prostor je podle něj příležitostí k dokončení všech rozběhnutých projektů a zavedení případných novinek v postupech a struktuře společnosti.

Česko nabízí kvalitní lidi i zázemí

Přesto upozorňuje, že několik společností z portfolia CTP Invest má zájem o rozšíření svých provozů v České republice a přesunutí některých poboček z okolních zemí právě sem.

"Nabízíme lokality, které jsou blízko univerzitních měst a nabízejí tedy dostatek kvalitních lidí. Zároveň naše areály jsou modernější než starší stavby v jiných zemích, nabízíme vysoký standard. A kulturně máme blíž k západní Evropě, ale přitom naše odbory například nejsou tak agresivní jako v zahraničí," shrnul klady Česka Pelikán.

Expanze na Slovensko? Zatím ne

Zatímco v Česku krize plány CTP jen zpomalila, na Slovensku je zcela zmrazila. Developer sice původně oznámil záměr vybudovat čtyři průmyslové parky v Martině, Žilině, Trenčíně a v Prešově, nyní však na Slovensku 863 miliony eur prostavět nechce.

"Je to logické rozhodnutí vzhledem k panující krizi. Chceme se soustředit na existující portfolio klientů a ne se hnát do nové a drahé výstavby," vysvětlil to Pelikán.

Kromě České republiky, kde vlastní nejrozsáhlejší plochy, je CTP majitelem pozemků i v Rumunsku a Polsku. Žádná z ploch, které v těchto zemích nabízí na svých internetových stránkách, však zatím není pronajata.

 

Právě se děje

Další zprávy